Video

Tijgermug in Eindhoven: bewoners krijgen waarschuwingsbrief

2 oktober 2018 om 11:49
nl
In de omgeving van de Eindhovense wijk Heesterakker is een Aziatische tijgermug gezien. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft mensen die in een straal van vijfhonderd meter van de vindplek wonen door middel van een brief gewaarschuwd. De wijk ligt vlak bij natuurgebied het Dommeldal.
Geschreven door

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt incidenteel naar Nederland via de handel van tweedehands autobanden en Lucky Bamboo-planten. Tot nog toe heeft de tijgermug zich niet permanent gevestigd in Nederland.

Ziektekiemen
Exotische muggen die besmet zijn geraakt met ziektekiemen, kunnen die op mensen overbrengen. Op dit moment komen in Nederland geen ziekten voor die door muggen worden overgebracht.

Als bepaalde exotische muggen zich hier zouden vestigen, dan zouden ze eventueel ziektes zoals knokkelkoorts (dengue) en chikungunya kunnen overbrengen, bijvoorbeeld van reizigers die deze ziekten meenemen.

Lokvallen
Om die reden is de NVWA alert op elke melding, ook al gaat het maar om één exemplaar. In de hele wijk zijn lokvallen geplaatst om te onderzoeken of er meer tijgermuggen zijn. Putten en waterpoelen worden gecheckt. Alle geschikte broedplaatsen voor tijgermuggen worden verwijderd of behandeld met een biologisch middel.

Die actie is ook in de tuinen van mensen. De tijgermug nestelt zich het liefst in bijvoorbeeld bakjes met regenwater. Daarom roept de NVWA de mensen op bakjes leeg te gooien, gieters droog op te bergen en regengoten schoon te maken.

'Agressieve bijter'
In tegenstelling tot de gewone mug, is de tijgermug juist overdag actief. "Deze kan behoorlijk agressief bijten", vertelt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. "We zitten zeker niet te wachten op de bijtoverlast die de mug kan veroorzaken."

Luister hier het gehele gesprek met bioloog Arnold van Vliet.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!