Video

'Gezellig! Hai, ik ben Mark', premier Rutte op werkbezoek in Eindhoven

3 oktober 2018 om 19:01
nl
Ooit was Strijp-S en Strijp-T in Eindhoven een geheimzinnig gebied. Door de Eindhovenaren 'De Verboden Stad' genoemd. Maar nu staan alle deuren van de voormalige onderkomens van Philips wagenwijd open en gebeuren er spannende dingen op het gebied van innovatie en design. Premier Mark Rutte kwam woensdag op werkbezoek. En nee, hij trekt geen Haagse portemonnee. "Deze bedrijven hebben dat helemaal niet nodig."
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Met de welbekende brede lach loopt Mark Rutte rond op Strijp-S in Eindhoven. Hij bezoekt het Microlab, geeft studenten van Sint Lucas een high five en bekijkt de mogelijkheden van virtual reality bij Enversed

"Er zijn heel veel mooie verhalen die hier vandaan komen. Dat wilde ik zelf eens zien. Hoe men er hier in slaagt om de maakindustrie, het topdesign, waar Eindhoven beroemd om is, en de hightech met elkaar te verbinden. Om oplossingen te bedenken voor de toekomst op het gebied van gezondheid, klimaatverandering, rijden."

Wachten op privacy instellingen...

'Alles was inspirerend'
Mark Rutte bezocht eerst Microlab, waar werkruimtes voor de maakindustrie gevestigd zijn. Microlab is onder meer bedoeld voor bedrijven die nog niet groot genoeg zijn voor een eigen locatie. Vervolgens bezocht Rutte het Vakcollege Sint Lucas. "Het gaat niet alleen om het hbo en de universiteit. Behalve de knappe koppen heb je ook de gouden handjes nodig."

 

Rutte roept de jeugd dan ook op om techniek te gaan studeren. "Het is het echt waard. Er zijn zoveel banen in. Er is zoveel leuk werk. Ik heb vandaag al die bedrijven gezien, ik heb niemand chagrijnig zien rondlopen. Iedereen heeft lol in wat ie doet. Alles was inspirerend."

'Geen steun nodig'
Rutte denkt niet dat de jonge bedrijven op Strijp-S steun nodig hebben uit Den Haag. "Wat ze wel nodig hebben, is ruimte in regelgeving. Hoe voorkom je dat regeltjes onnodig in de weg zitten. Daar helpt de gemeente en de regio in mee om ervoor te zorgen dat de scholen, de universiteit, de regio en de politiek samen met de bedrijven bij elkaar zitten om te kijken waar je die regels kunt halen. Geld is het probleem niet."

 

Studentenstop
Burgemeester John Jorritsma is trots wat hij aan premier Rutte heeft kunnen laten zien. De burgemeester is blij met de oproep van Rutte om techniek te gaan studeren. "Ik ben er ook heel kritisch in, want we hebben al jaren de jeugd gestimuleerd om techniek te kiezen. En waarom moet nu bij de Technische Universiteit een studentenstop afgekondigd worden? Omdat we gewoon niet zijn voorbereid met bijvoorbeeld hoogleraren of curricula. Dus ja, kies techniek, maar dat moeten we in Nederland dan wel faciliteren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.