Video

‘Dit is de Formule 1 van de hengelsport’, WK roofvissen van start in Drimmelen

4 oktober 2018 om 09:24
nl
De beste vissers van de wereld hebben zich verzameld in Brabant. Donderdag start namelijk het WK roofvissen in de Biesbosch. Vanuit de haven in Drimmelen varen de vissers af. “Die vissen springen niet zomaar in de boot, roofvissen is echt niet makkelijk!”
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

Willem Stolk staat donderdagochtend al vroeg klaar op zijn boot. Vorig jaar won hij het wereldkampioenschap, en ook dit jaar doet hij weer een gooi naar de titel. In drie dagen tijd probeert hij zoveel mogelijk baarzen, snoeken, snoekbaarzen en roofbleien te vangen. Hij heeft daarbij concurrentie van vissers uit onder meer Litouwen, Polen, Frankrijk, Duitsland en Rusland. 

25 hengels
“Ik ben goed voorbereid”, vertelt Stolk in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio. ‘Ik ken dit water en heb allerlei soorten kunstaas. En heel veel hengels. Op deze boot zijn het er 25. Ze zijn allemaal nodig om op een andere plek en bij een andere stroming mee te vissen.”

Wachten op privacy instellingen...

Het WK roofvissen zal niet voor iedereen bekend zijn. Maar de winnaar van vorig jaar kan het verschil met ‘gewoon’ vissen goed uitleggen. “Bij gewoon vissen zit je rustig op een stoel naar een dobber te kijken”, vertelt Stolk. “Hartstikke leuk, maar dit gaat er net wat anders aan toe.”

“Wij hebben de beschikking over het hele benedenrivierengebied, zo’n 100 kilometer is dat”, vervolgt de roofvisser. “We maken gebruik van sonar- en gps-technieken. Dit is echt de Formule 1 van de hengelsport.”

'In de flow'
Dat er veel gebruik wordt gemaakt van nieuwe technieken wil niet zeggen dat het vissen daardoor makkelijker wordt. “Het WK duurt drie dagen. Die tijd hebben we echt nodig om zo’n vier of vijf roofvissen te vangen. Ze springen niet zomaar bij ons in de boot!”, grapt Stolk. 

Om ook dit jaar de eerste plaats in de wacht te slepen, heeft Willem Stolk een plan van aanpak gemaakt. “We varen met onze boot naar de plek die het verst weg is. Daar is het rustig, dan kom je ‘in de flow’. Natuurlijk, je moet een beetje geluk hebben, maar ook gewoon goed je werk doen. Dan komt het vast goed.”

Zaterdagavond werd bekend dat de Fransman Kevin Hernandez gewonnen heeft. Willem Stolk werd gedeeld tweede, samen met Pierre Johnen uit Duitsland. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.