Ní hao! Brabantse folkband op tournee in China: ‘Chinezen gaan helemaal uit hun dak’

5 oktober 2018 om 08:25
Acting the Maggot op de Chinese Muur.
Acting the Maggot op de Chinese Muur.
Het is een bijzondere week voor bandleden van de folkband Acting the Maggot uit Boxtel. Wel vaker treden ze op in het buitenland, maar deze week spelen ze in China, op een groot festival. “Op uitnodiging van de Chinese overheid. Dat maak je natuurlijk nooit meer mee.”
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

Acting the Maggot geeft meerdere concerten in China. De Brabantse band staat onder meer op het International Canal Culture Festival in de hoofdstad Beijing.

“Het is echt onvoorstelbaar”, vertelt frontman Maarten de Gans. “Die Chinezen kijken eerst vol verbazing naar ons. En daarna gaan ze op hun manier helemaal los. Of nou ja, helemaal los, op hun manier dan. Met lichtjes zwaaien en meeklappen. In onze ogen is dat nog vrij bescheiden. Maar ze vinden ons helemaal fantastisch hier.”

Wachten op privacy instellingen...

Via via kwamen de organisatoren van het festival terecht bij Acting the Maggot. “Pas na heel veel mailverkeer geloofden we dat het verzoek om te spelen echt was. Toen hebben we toch maar snel vliegtickets geregeld.”

Applaus repeteren voor hoge diplomaten
“Ons eerste optreden deze week was tijdens de openingsceremonie van het festival”, vervolgt de frontman. “Toen speelden we voor hoge diplomaten en genodigden. We merkten goed dat de Chinezen daar best nerveus van werden: alles moest perfect uitgevoerd worden. Zelfs het applaudisseren werd vijftien keer gerepeteerd!"

“Het is een onvoorstelbaar avontuur. We hebben nu vijf optredens gehad. Vrijdagavond spelen we voor de laatste keer. We komen nu net van de Chinese muur af, waar we nog een paar liedjes hebben gespeeld. Van slapen komt het bijna niet, het gaat maar door. Het is hartstikke leuk!” 

Wachten op privacy instellingen...