Video

Festival Mundial was 30 jaar een begrip, maar daar komt nu een eind aan

5 oktober 2018 om 20:36 • Aangepast 20 november 2020 om 18:59
nl
"Met pijn in ons hart moeten we meedelen dat Festival Mundial ophoudt te bestaan", het zijn woorden die je geen enkele festivalbestuurder gunt. Maar het zijn deze woorden die vrijdag een einde hebben gemaakt aan dertig jaar geschiedenis van een van Brabants meest iconische festivals: Mundial.
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

Festival Mundial vierde zijn eerste editie precies dertig jaar geleden in 1988, toen nog als 'Derde Wereldfestival'. Het doel was in de eerste jaren vooral om draagvlak te creëren voor ontwikkelingssamenwerking. Maar al snel kregen muziek en podiumkunsten een grote rol. Daarmee groeide het aantal bezoekers ook gestaag. 

Met de groei van het festival kwamen er ook steeds meer en beroemdere popartiesten naar Mundial. Zo stonden grote namen als Moby, Caro Emerald en N.E.R.D op de podia. In 2013 verhuisde het festival na ruim twintig jaar van het Leijpark naar de Tilburgse Spoorzone. 

Steeds duurder
Met de ontwikkeling van het festival veranderde ook de opzet. Mundial begon als gratis festival. Later werd de toegang vijf gulden. Maar vooral de laatste jaren stegen de ticketprijzen flink. Dit jaar kostte een kaartje 47,50 euro, een bedrag dat volgens critici veel te hoog was. 

Lees verder onder de video.

Een van de redenen van de snel oplopende toegangsprijzen was vermoedelijk de financiële situatie van het festival. Hoewel de bezoekers aanvankelijk bleven komen, verkeerde Mundial al sinds 2012 in financieel zwaar weer. Dat jaar werd een belangrijke subsidie door de provincie stopgezet. Jan Drissen, van 2003 tot en met januari 2017 algemeen directeur van Mundial, waarschuwde dat het de nekslag voor het festival zou kunnen betekenen. Die uitspraak leek aanvankelijk nog overtrokken.

Slecht jaar
Maar dit jaar bleek toch dat het festival niet kon overleven. Zowel qua bezoekers als financieel was 2018 een slecht jaar. 14 duizend kaartjes werden er verkocht. Ter vergelijking: in 2017 waren dat er 20 duizend en in de topjaren kwamen er 60 duizend man op het festival af. En dus moeten Tilburg en Brabant nu door zonder een van haar meest beeldbepalende festivals.

LEES OOK: Doek definitief gevallen voor Festival Mundial in Tilburg: 'Verschrikkelijk voor de stad'

Natuurlijk was Omroep Brabant vrijwel elk jaar te vinden om verslag te doen van Festival Mundial. Hier een paar voorbeelden uit de oude doos.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!