Referendum Nuenen: 78 procent stemt tegen, afblazen die herindeling, zegt het CDA - Omroep Brabant
Video

Referendum Nuenen: 78 procent stemt tegen, afblazen die herindeling, zegt het CDA

11 oktober 2018 om 21:38
nl
De inwoners van Nuenen konden woensdag door middel van een referendum laten weten of ze voor of tegen de fusie met grote broer Eindhoven zijn. De stemmen zijn geteld en de inwoners van Nuenen hebben met hun stem een duidelijk signaal afgegeven. Ruim tienduizend mensen hebben gestemd, waarvan 78 procent tégen de fusie en 22 procent voor. Dit heeft de gemeente Nuenen woensdagavond bekendgemaakt.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door
Jacky Goossens

De vraag is nu wat die stem van de Nuenenaren waard is. Het provinciebestuur is vastbesloten de fusie door te zetten.  De provinciale CDA-fractie denkt er anders over. Zij roept Gedeputeerde Staten op de uitslag serieus te nemen en de voorgenomen herindeling van de gemeente af te blazen.

Wachten op privacy instellingen...

Minimaal opkomst van 35% nodig
Woordvoerster Diana Pardijs van de gemeente Nuenen. “Met het opkomstpercentage van 57 procent zitten we ruim boven de 35 procent die de raad minimaal nodig vond om de uitkomst van het referendum te agenderen voor de raadsvergadering van 8 november. Dan zal de raad gaan praten over hoe ze zich nu verder in het proces gaan opstellen. En wat de raad in ieder geval aan zichzelf verplicht heeft is écht te luisteren naar de uitslag van het referendum. Dus daar zal het 8 november over gaan.” 

Over de rol van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten: “Gedeputeerde Staten kan zeggen dat het besluit om te fuseren voor hen vaststaat. Dat wil nog niet zeggen dat dat voor Provinciale Staten ook geldt." 

W70 blij
Louis Koenen van W70 is blij met uitslag van het referendum. "De provincie zal er toch nog een keer naar moeten kijken. De argumentatie die ze gebruikten is nu achterhaald. Van zo'n uitslag kun je niet weglopen. Ze kunnen het naast zich neerleggen, maar dat lijkt me onverstandig en niet democratisch." 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Omroep Brabant peilde woensdagmiddag wat meningen. Een vrouwelijke inwoonster: “Ik heb tegen de fusie gestemd. Omdat ik wil dat Nuenen, Nuenen blijft. Een andere inwoner: “Ik ben tegen omdat ik wil dat Nuenen zo láng mogelijk zelfstandig blijft.”

Wachten op privacy instellingen...

Het is een rommeltje
Zoals de tegenstanders hun argumenten hebben, hebben de voorstanders dat natuurlijk ook. Een mannelijke inwoner is daar kort en bondig over: “Voor! Omdat het gedonder hier maar eens op moet houden.” Zijn plaatsgenoot is ook duidelijk over haar keuze vóór de fusie: “Omdat ik het gemeentebestuur hier onbetrouwbaar vind. Het is een rommeltje, gewoon een rommeltje." 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.