'Ministerie hield cruciale informatie achter over veiligheid van Stint'

17 oktober 2018 om 16:44
nl
Minister Cora van Nieuwenhuizen hield belangrijke informatie achter over de veiligheid van de Stint. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van eigen onderzoek. De Stints zouden veel minder onveilig zijn dan het ministerie deed voorkomen.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De minister zou de Tweede Kamer onvolledig hebben geïnformeerd door selectief informatie uit een nog geheim rapport te delen, schrijft RTL Nieuws. Zo zou uit het rapport blijken dat een veiligheidsprobleem slechts bij een klein percentage van de 3500 Stints kan optreden. Toch mag het voertuig sinds begin oktober van de minister niet meer de weg op.

Problemen
Het plotselinge verbod zorgde voor problemen bij kinderdagverblijven. Zij moesten door het plotselinge verbod halsoverkop op zoek naar alternatieven.

LEES OOK: Kinderdagverblijf geschrokken van plotseling verbod Stint: 'Dit is een klap'

Het ministerie laat weten zich niet te herkennen in het beeld van RTL. "We sluiten geen compromissen als het gaat om veiligheid. Daarom heb ik besloten de Stint voorlopig te schorsen", laat Van Nieuwenhuizen weten in een reactie. De Kamer heeft vragen gesteld over de Stint. De minister laat weten die zo snel mogelijk te gaan beantwoorden. Enkele oppositiepartijen hebben de minister om opheldering gevraagd.

"Dit verhaal geeft een tegengeluid aan het beeld dat de Stint onveilig is", zo reageert Stint-directeur Edwin Renzen. "Ik geloof nog steeds in het voertuig."

Rechtszaak
Een kinderdagverblijf in Almere heeft een kort geding aangespannen om het verbod op het voertuig van tafel te krijgen. Dat dient donderdagmiddag in Utrecht.

Donderdag 20 september kwamen vier kinderen om het leven bij een ongeluk met een Stint, op het spoor in Oss. Daarnaast raakten een kind en een begeleidster zwaargewond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.