Campingopa (76) vier jaar de cel in en tbs voor jarenlang misbruik meisjes in Lierop

DEN BOSCH - André V. is vrijdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en tbs met voorwaarden voor het jarenlang misbruik van twee meisjes op een camping in Lierop. Hij pleegde tussen eind 2002 en begin 2012 vergaande seksuele handelingen met een kwetsbaar meisje, inmiddels een volwassen vrouw van 26 jaar. De man misbruikte in 2012 ook een ander meisje. Zij was toen negen.

V. was vrijdag niet aanwezig in de rechtszaal. De straf die hij kreeg opgelegd, is lager dan de eis van justitie van zeven jaar en tbs. Volgens de rechtbank is in het geval van het nu 26-jarige slachtoffer alleen het misbruik tussen 2002 en 2012 te bewijzen. Volgens de officier van justitie duurde het nog 5,5 jaar langer. 

De rechtbank oordeelt echter 'dat er onvoldoende bewijs is om vast te kunnen stellen dat het meisje zich in die laatste periode niet aan de seksuele handelingen kon onttrekken'.   

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de meisjes aan de verdachte waren toevertrouwd. V. maakte ernstig misbruik van dit vertrouwen. Het meisje van negen logeerde een aantal keer bij de verdachte in zijn caravan. Hij pleegde een vergaande vorm van ontucht bij haar. Het misbruik van het andere slachtoffer begon  toen V. van de moeder van het meisje onderdak kreeg.  

V. werd tijdens de behandeling van de zaak door de officier van justitie omschreven als een ‘wolf in schaapskleren’.  Hij vervulde op camping De Somerense Vennen in Lierop een soort opa-rol. Hij organiseerde er slaapfeestjes voor de kinderen. “Hij wierp zich op als redder in nood. Veroordeelde sterk een eerdere pedofiel en creëerde zo de mogelijkheid zelf te misbruiken”, zei de officier twee weken geleden. Emotioneel
Het slachtoffer van nu 26 jaar deed twee weken geleden emotioneel haar verhaal in de rechtbank in Den Bosch. "Wat jij al die jaren met mij hebt gedaan, is slecht en om te kotsen. Niet alleen bij mij, maar ook bij anderen”, zei ze. Ze krijgt de beelden van het misbruik niet uit haar hoofd. 

Het andere slachtoffer heeft lange tijd met haar geheim rondgelopen en ondervond veel klachten van het misbruik.

LEES OOK: Vrouw in rechtszaak over 17 jaar lang misbruik: 'Wat jij hebt gedaan, is slecht en om te kotsen'

De rechtbank volgt het advies van een psychiater en ziet de V. als licht verminderd toerekeningsvatbaar.

V. verklaarde voor de rechtbank dat het misbruik van het nu 26-jarige slachtoffer begon met gewoon wat strelen. "Dat vond zij prettig. Het is mijn fout. Ze wilde niet alleen douchen. Ik moest de kraan open en dicht draaien. En daar ging ik de fout in. Ik heb er spijt van."

Niet voor het eerst
In 2002 moest V. ook al voor de rechter komen vanwege ontucht met zijn 9-jarige kleindochter. Hij kreeg toen een celstraf van een jaar, waarvan 337 dagen voorwaardelijk, opgelegd. De verdachte pleegde een deel van het misbruik waarvoor hij vrijdag veroordeeld werd op het moment dat hij nog in therapie was.

V. moet zich verplicht laten behandelen, hij mag geen contact hebben met zijn slachtoffers en met andere minderjarigen. Ook moet hij de slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal ruim twintigduizend euro.

 

Meer over dit onderwerp:
ANDRE V LIEROP SEKSUEEL MISBRUIK RECHTSZAKEN