Landgoed Haarendael: verpauperd, verloederd en ook mysterieus mooi [VIDEO]

19 oktober 2018 om 18:58
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Landgoed Haarendael verpauperd, overwoekerd en mysterieus mooi
1/2 Landgoed Haarendael: verpauperd, verloederd en ook mysterieus mooi
De sfeer op het landgoed laat zich nog het beste omschrijven als unheimisch. Overvallen door het geluid van krassende kraaien en overrompeld door de omgeving, wil je maar één ding en dat is heel snel wegwezen. Op Landgoed Haarendael, waar vorige week ook nog eens drugslab werd ontmanteld, heeft de verloedering en verpaupering de afgelopen jaren keihard toegeslagen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Om op het landgoed te komen hoef je geen rare dingen te doen. De omheining is op heel wat plaatsen verdwenen en bordjes met 'verboden toegang' kom je ook niet tegen. Ondanks de mededeling van de gemeente Haaren dat er op het landgoed geen bewoning is ( op de beheerder na) vinden wij volop sporen dat er in schuurtjes en gebouwtjes wel wordt gewoond en gebivakkeerd . Matrassen, beddengoed en kleding; je komt van alles tegen dat wijst op recente  aanwezigheid van mensen. Op het landgoed lijkt op z'n minst een aantal zwervers onderdak te hebben gevonden. 

Overwoekerd door de natuur
Het door zorginstelling Cello in 2012 verlaten complex is op veel plaatsen volledig overwoekerd door de natuur. Uit een bank achter de kapel groeien nu bomen en de schommels van het speeltuintje zijn anno 2018 overwoekerd door bramen. De hokken waar bewoners destijds, vogels, kippen en konijnen hielden, staan her en der ingestort langzaam weg te rotten.

 

Drugslab
Door de vondst van het drugslab is burgemeester Zwijnenburg-Van der Vliet van de Gemeente Haaren voornemens om Landgoed Haarendael te sluiten voor een periode van drie maanden. Een definitief besluit was vrijdag ( 19 oktober) nog niet genomen. Het museum Gedenkplaats Haaren, op het terrein van het landgoed, heeft van de gemeente overigens wel toestemming gekregen om geplande afspraken met groepen door te laten gaan. 

Lees ook: Noodkreet stichting. 'Provincie: redt landgoed Haarendael'

Mocht het terrein in de nabije toekomst toch hermetisch afgesloten worden dan zou het museum toch graag open willen blijven. Het bestuur van Gedenkpaats Haaren heeft dat de burgemeester in een brief laten weten.

 

Wachten op privacy instellingen...