Vluchten Ryanair vanaf Eindhoven Airport gaan door, ondanks staking cabinepersoneel

23 oktober 2018 om 07:53
nl
Alle 22 vluchten van Ryanair vertrekken dinsdag 'gewoon' vanaf Eindhoven Airport ondanks de staking van het cabinepersoneel. Dat meldt de vliegmaatschappij. Om kwart voor negen vertrok een eerste vlucht, met drie kwartier vertraging, naar de Engelse hoofdstad Londen. Een vliegtuig dat om kwart over acht zou opstijgen voor een reis naar Reus in Spanje, zal pas na tweeën de lucht ingaan. De overige vluchten zijn vooralsnog vrijwel op tijd vertrokken.
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

Stewards en stewardessen die voor de Ierse budgetvlieger in Eindhoven zijn gestationeerd, leggen de hele dag het werk neer. Ze protesteren tegen de sluiting van de basis van Ryanair op Eindhoven. Vakbond FNV noemt de sluiting een vergeldingsactie voor eerdere stakingen en eist dat Ryanair beter uitlegt waarom de basis dicht moet.

Wachten op privacy instellingen...

Verslaggever Raoul Cartens staat op het vliegveld, tot acht uur merkte hij nog niets van de staking. "Het is hier gezellig druk en tot nu toe zijn alle vluchten netjes vertrokken." Na acht uur diende het eerste probleem zich aan voor de reizigers.

Verbod op stakingsbrekers
De vlucht naar de stad Reus in Spanje zou om 08.10 uur vertrekken. In de vertrekhal werd iets voor half negen omgeroepen dat het vliegtuig pas om 14.10 uur 's middags zal opstijgen. "Reizigers zullen dus zes uur moeten wachten."

Wachten op privacy instellingen...

De vorige keer dat het personeel staakte, zette Ryanair stakingsbrekers in. Dat mogen ze deze keer niet doen van de rechter. "De staking is 48 uur van te voren aangekondigd bij de directie, dat was een eis van de rechter", legt Cartens uit.

'Ze hebben vast een list bedacht'
Hij verwacht wel dat Ryanair op wat voor manier dan ook problemen probeert te voorkomen. "Ik heb zo het vermoeden dat ze een list hebben verzonnen. Bijvoorbeeld dat ze vliegtuigen van andere vliegbases in Europa gaan inzetten vandaag."

Wachten op privacy instellingen...

Europa krijgt steeds meer problemen met Ryanair
"Steeds meer landen in Europa hebben moeite met de Ierse luchtvaartmaatschappij", weet verslaggever Raoul Cartens. "In alles gebruiken ze het Ierse arbeidsrecht. Een voorbeeld daarvan is dat je geen salaris krijgt als je ziek bent." Die regeling staat haaks op hoe het in Nederland geregeld is. 

Onze minister van Vervoer, Cora van Nieuwenhuizen, heeft het probleem ook al in Brussel aangekaart omdat luchtvaartmaatschappijen niet op deze manier met hun personeel om mogen gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.