'Het is hartstikke smerig!' Onderzoek gigantisch drugslab Lage Zwaluwe gestart - Omroep Brabant

'Het is hartstikke smerig!' Onderzoek gigantisch drugslab Lage Zwaluwe gestart

25 oktober 2018 om 09:15
Hoe vervuild is de lucht, de grond en het grondwater rond het drugspand in Lage Zwaluwe? Vandaag onderzoekt de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) de loods en de directe omgeving van het lab.
Profielfoto van Rob van Kaathoven
Geschreven door
Rob van Kaathoven

“Je ruikt het nu buiten ook, de amfetaminegeur”, vertelt onderzoeker Jordy van der Steen. “Het ruikt een beetje zoetig, als je die lucht eenmaal kent, vergeet je die nooit meer.”

Het drugslab in de loods is enorm smerig. “We trekken pakken en laarzen aan. We beschermen ons, want het is een janboel daarbinnen”, vertelt van der Steen. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Inval
Bij de inval van de politie op tien oktober werd een groot drugslab aangetroffen, dat vermoedelijk was gebruikt voor het produceren van amfetamine. Het drugsafval werd geschat op 30.000 liter.

Binnen was het een enorme chaos waarbij in geen enkel opzicht rekening was gehouden met de veiligheid voor de omgeving. De hele loods was doordrenkt met chemische stoffen. In een ondergrondse kwekerij in een nabijgelegen huis stonden enkele honderden planten.

De zoveelste
Er is nu geen gevaar voor de omgeving denkt Van der Steen: “Het pand is nu afgesloten.” Binnen kan dat zomaar anders zijn, ‘we gaan met gasdetectie naar binnen.’ Al was dit wel een grote vondst, de vondst van een drugslab is niet bijzonder meer. “Het is weer de zoveelste”, reageert Van de Steen gelaten.

Sluiting in gang gezet
De burgemeester van de gemeente Drimmelen, Gert de Kok, wil de loods zo snel mogelijk sluiten. Ook het tuinhuis achter de woning van één van de verdachten moet gesloten worden. Daar werd op 10 oktober een hennepkwekerij ontdekt. 

De gemeente wacht de onderzoeksresultaten van vandaag af en laat vervolgens een bouwkundig onderzoek uitvoeren. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoe de panden op een veilige manier afgesloten kunnen worden. Het sluitingsproces zal zo'n drie tot zes weken duren.

'Ontzettende troep'
Aan het einde van de ochtend komt Van der Steen naar buiten met een update. "Het is hartstikke smerig binnen, maar het beperkt zich tot het pand." De geur is zo indringend, dat Van der Steen en zijn collega's veiligheidspakken- en maskers moeten dragen. "Het is een ontzettende troep. Er zou een enorme schoonmaak moeten worden gedaan."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...