Video

'Ik kijk nog steeds over mijn schouder', PSV-supporter loopt met trauma na actie met rookbommen

29 oktober 2018 om 17:30
nl
Acht mannen staan deze week voor de rechter omdat ze rookpotten hebben afgestoken tijdens de wedstrijd PSV-Ajax op 23 april 2017. Maar opgelegde stadionverboden en celstraffen zullen het leed bij veel PSV-supporters niet verzachten. "Ik kijk nog steeds over mijn schouder als ik in het Philips Stadion zit."
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

De chaos was compleet die zondagmiddag op de Oost-tribune van het Philips Stadion. Het afsteken van de rookbommen zorgde voor onrust en paniek onder honderden toeschouwers. Volgens de officier van justitie had het nog veel erger af kunnen lopen.

Ad Smits die maandag bij de rechtszaak aanwezig was, knikt instemmend. "Ik zat op de tribune en het werd helemaal donker. Ik zag niks meer. Het licht ging uit." De supporter uit Nuenen snapt niet dat de daders er nu zo nuchter op reageren. "Alsof er niks is gebeurd. Maar ik heb er wel een trauma aan overgehouden. Ik ben nog steeds angstig en kijk telkens over mijn schouder als ik naar het voetballen ga."

Jarenlang zat Smits op zijn vaste plek op de Oost-tribune. Na de actie met de rookbommen is hij drie vakken verderop gaan zitten. "Dan hoef ik niet meer met 'dat spul' in het stadion te zitten. En evenmin dezelfde ingang naar de tribune te nemen."

Hij is niet de enige die een flinke tik heeft opgelopen. Ook bij andere PSV-supporters zit de schrik er nog goed in. Volgens Smits was het dat seizoen al sinds januari 'hopeloos'. "We zagen het allemaal aankomen dat er iets zou gebeuren."  

Wachten op privacy instellingen...

De acht verdachten hebben allemaal een stadionverbod gekregen voor vijf jaar. Tegen de hoofdverdachte is een jaar gevangenisstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. 

Voor Smits en de andere supporters is het onbegrijpelijk dat de advocaten van de daders overwegen om daartegen in beroep te gaan. Smits: "Het is ondeugdelijk en zo afschuwelijk wat ze hebben gedaan. Zeker als je weet hoeveel leed andere supporters moesten ondergaan."

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.