Video

Proef met centraal tellen van stemmen voor gemeenteraad in Altena

3 november 2018 om 10:50
nl
Het tellen van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in het Land van Heusden en Altena gaat op een nieuwe en experimentele manier plaatsvinden. Na het sluiten van de stembussen op woensdag 21 november komen alle stembureaus, met de stembiljetten naar één centrale plaats. “Dat is redelijk nieuw en door de minister toegestaan”, zegt Yves de Boer, waarnemend burgemeester van Werkendam.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De stemmen van de meer dan dertig stembureaus uit de hele regio, worden na het sluiten van de stembussen centraal geteld op het gemeentehuis van Werkendam. “Dan komt er een officieuze uitslag op partijniveau. Dus welke partij heeft hoeveel stemmen en dat vertaald naar zetels. Maar wat we niet doen is kijken naar hoeveel voorkeurstemmen iemand heeft gekregen. Dat gaat de volgende dag pas gebeuren”, vertelt De Boer. "En dat is vrij nieuw."

Bekijk de video en lees daarna verder.

Tweede telling, volgende dag!
“De dag na de verkiezingen, dat is donderdag 22 november, worden alle uitgebrachte stemmen naar de plaatselijke sporthal gebracht. We zetten dan verse tellers in. Deze ‘tweede telling’ richt zich onder meer op wie voorkeurstemmen hebben gekregen en hoeveel.”   

In de oude werkwijze tellen dezelfde mensen, die de eerste telling hebben gedaan, ook de tweede. Bij het experimenteel tellen, telt een nieuwe ploeg de stemmen nog een keer, maar dan de volgende dag. 

Rust en zekerheid
Bij meerdere herindelingsverkiezingen in Nederland, zoals later ook deze maand in de regio Altena, doen zeven van de twaalf gemeenten mee aan het experimenteel tellen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken hoopt door het experimenteel tellen meer rust en zekerheid te brengen in de uitslag van verkiezingen.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.