Politie kraakt chatdienst van criminelen: man uit Boxtel opgepakt

6 november 2018 om 17:29
nl
Het is de politie gelukt door te dringen in de versleutelde communicatie tussen criminelen. Veel criminelen gebruiken speciaal versleutelde telefoons voor hun onderlinge communicatie. Een man uit Boxtel die de telefoons leverde, is aangehouden in deze zaak.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De 52-jarige Boxtelaar runde samen met een compagnon, de oorspronkelijk uit Den Bosch afkomstige Bas W., een bedrijf in de zogenaamde 'cryptofoons'. Het gaat om telefoons die gebruik maken van de applicatie Ironchat, waardoor de chatgesprekken niet te onderscheppen zouden moeten zijn.

 

 

258.000 chatberichten meegelezen
Dat de politie en het OM nu toch toegang hebben tot de chats noemen ze een grote doorbraak. De politie kon enige tijd live meekijken met de communicatie tussen criminelen.  Er zijn ruim 258.000 chatberichten meegelezen.

"Deze operatie heeft ons een unieke inkijk in de criminele wereld gegeven waarin vrijuit werd gecommuniceerd over strafbare feiten", aldus Aart Garssen van de Dienst Regionale Recherche in Oost-Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

 

Dure telefoons
De politie kwam in een onderzoek naar witwassen de leverancier van de cryptofoons op het spoor. Deze cryptofoons kosten duizenden euro’s en er kunnen alleen chatberichten mee worden verstuurd. Door het gebruik van een eigen computerserver die de communicatie versleutelde, werd het dataverkeer onzichtbaar voor de autoriteiten. De server is nu dus ontdekt door de politie.

De eigenaar van het bedrijf is een 46-jarige man uit Lingewaard. Hij en zijn compagnon uit Boxtel worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. 

Drugslab opgerold
De actie heeft tot nog meer resultaten geleid. Zo is er een drugslab opgerold in Enschede. Ook is er voor meer dan 90.000 euro aan contant geld aangetroffen, automatische wapens en grote hoeveelheden harddrugs. Door mee te lezen met de chats was de politie ook op de hoogte van een op handen zijnde vergeldingsactie in het criminele circuit van Twente. 

In totaal zijn er in het onderzoek nu veertien mensen aangehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.