Webcamafperser Aydin C. mag berg onderzoeksdata niet inzien

8 november 2018 om 10:00
Aydin C. in de rechtbank.
Aydin C. in de rechtbank.
Veroordeeld webcamafperser Aydin C. uit Tilburg krijgt in hoger beroep geen inzage in de berg met digitale onderzoeksinformatie in zijn zaak. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

C. deed maandag via zijn advocaat Robert Malewicz een ultieme poging om toegang tot het materiaal te krijgen, nadat het hof vergelijkbare verzoeken eerder had  afgewezen. Volgens C. heeft hij het nodig om zijn onschuld te kunnen aantonen.

Het hof vindt echter dat C. er niet in is geslaagd de noodzaak van zijn verzoek aan te tonen. Eerder zei het Openbaar Ministerie (OM) al dat ‘alle belastende en ontlastende informatie die voor de strafzaak van belang is’, aan de processtukken is toegevoegd. 

De 40-jarige C. hoorde het oordeel van het hof donderdag hoofdschuddend aan. Hij was verplicht aanwezig nadat hij maandag bij de start van zijn proces wegbleef.

'Tunnelvisiehof'
In een verklaring zei hij dat hij inmiddels vijf jaar onschuldig vastzit als gevolg van een gerechtelijke dwaling en dat de informatieachterstand voor zijn verdediging enorm is doordat inzage in belangrijke stukken wordt geweigerd. Hij sprak van een tunnelvisiehof en zei - net als eerder bij de rechtbank - zijn verdediging het woord te laten voeren. "Ik erken dit hof niet. Als mij iets gevraagd wordt, zal ik zwijgen."

C. kreeg vorig jaar bijna elf jaar cel wegens de digitale stalking en afpersing van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada en van een homoseksuele man in Nederland. Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en drugsbezit. 

Een van zijn vermeende slachtoffers was de Canadese Amanda Todd, die in 2012 op 15-jarige leeftijd een einde aan haar leven maakte. Voor die afpersing wordt C. later in Canada berecht.

Wachten op privacy instellingen...