Helmondse oud-ambtenaar Pieter H. fraudeerde niet voor tonnen maar voor bijna 3 miljoen euro

HELMOND - De Helmondse oud-ambtenaar Pieter H. heeft veel meer geld verduisterd dan in eerste instantie werd gedacht. Eind 2016 werd bekend dat het voormalig hoofd interne diensten voor zo’n vier ton had gefraudeerd. Dat blijkt nu om 2,9 miljoen euro te gaan.

Dat maakte de gemeente Helmond vrijdagmiddag bekend op basis van berekeningen van de Belastingdienst. Als gevolg van het standpunt van de Belastingdienst zal de gemeente een bedrag van circa een half miljoen moeten terugbetalen aan de Belastingdienst. Dit bedrag is het btw-onderdeel van het totale bedrag van € 2,9 miljoen dat de gemeente in het verleden – naar nu blijkt onterecht – heeft teruggekregen van de fiscus.

LEES OOK: ‘Oud-ambtenaar Pieter H. verduisterde 400.000 euro bij gemeente Helmond’

Het vermoeden bestond al langer dat de fraude hoger zou uitvallen dan de oorspronkelijke vier ton, maar de Belastingdienst bevestigt dat nu na onderzoek. De reden dat het bedrag veel hoger uitvalt, is onder andere omdat de Belastingdienst een langere periode heeft onderzocht.

Aangifte in 2016
De gemeente Helmond deed in december 2016 aangifte tegen de ambtenaar die verschillende hoge functies had op het gemeentehuis. De man werd op staande voet ontslagen. Hij wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en verduistering in dienstbetrekking. Zijn vrouw heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan witwassen.

H. liet de gemeente betalen voor spullen en diensten die hij persoonlijk gebruikte. Helmond draaide zo op voor elektronica, auto's, dameskleding, damesschoenen, herenkleding, fietsonderdelen, onderhoud van fietsen, etenswaren, tuinmaterialen waaronder bomen, planten en plantenbakken, en wijnen. Bovendien liet hij een tuin aanleggen en onderhouden bij de woning van zijn echtgenote in het Limburgse Echt. Ook leveranciers werkten mee aan de fraude.

Helmond is verzekerd tegen fraude, maar de verzekeraar wees de schadeclaim deze week af omdat de ambtenaar door gebrek aan controle volledig zijn gang kon gaan.

LEES OOK: Kasteel en huis hoge ex-ambtenaar Helmond doorzocht in fraude-onderzoek

De zaak wordt in maart 2019 inhoudelijk behandeld. Het OM heeft aangegeven dat het onderzoek niet kan worden uitgebreid, omdat de zaak al bij de rechtbank in behandeling is. De gemeente rekent erop dat de rechter een substantiële schadevergoeding zal toekennen.  

Meer over dit onderwerp:
HELMOND AMBTENAREN FRAUDE PIETER H.