Video

Rellen rond voetbalwedstrijd FC Den Bosch-FC Twente, acht Luikenaars aangehouden

10 november 2018 om 11:12
nl
Acht Luikse relschoppers zijn vrijdagavond aangehouden na de voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en FC Twente. Ze waren betrokken bij ongeregeldheden buiten het stadion.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Volgens de politie was een groep van zo’n vijftig voetbalsupporters uit Luik vrijdagavond met een bus naar Den Bosch gekomen. "Zij wilden kennelijk de wedstrijd bezoeken maar waren niet in het bezit van een toegangsbewijs." 

Volgens een politiewoordvoerder zorgde de groep voor de wedstrijd al voor ongeregeldheden. Ze zouden meerdere vernielingen op en rondom het stadionterrein hebben aangericht. 

'Geweld beteugelen'
Toen de Belgische supporters te horen kregen dat ze het stadion niet in mochten, keerden zij zich tegen de politie. Agenten werden onder meer met vuurwerk bestookt en er werden klappen uitgedeeld. "Ze waren genoodzaakt fors in te grijpen om het geweld te beteugelen." De groep vluchtte vervolgens het stadionterrein af en verspreidde zich.

Aan het eind van de avond werd de bus met de Luikse raddraaiers vlak voor de terugreis naar België door de mobiele eenheid ingesloten en werd de bus met alle inzittenden naar het politiebureau gebracht. 

Bivakmutsen
Daar werd iedereen één voor één gecontroleerd, gefouilleerd en volgde een identiteitscontrole. Acht mannen werden aangehouden. Zeven van hen kan de politie nadrukkelijk linken aan de geweldplegingen. Eén man kon zich niet legitimeren. 

"We vonden bij deze supporters en in hun bus meerdere bivakmutsen", laat een politiewoordvoerder weten. Verder werden in de bus nog enkele zakjes met verdovende middelen aangetroffen. Die zijn vernietigd. Ook werden er bivakmutsen in de bus aangetroffen. Na de uitgebreide controle werd de supportersbus - met acht passagiers minder aan boord - door de mobiele eenheid de stad uit begeleid en naar België gedirigeerd.

Meer aanhoudingen niet uitgesloten
Rechercheurs startten zaterdag met het vervolgonderzoek naar de incidenten bij stadion De Vliert. Verdachten worden gehoord en bewakingsbeelden worden bestudeerd. Twee van de acht aanhouden relschoppers - onder wie de man zonder identiteitsbewijs - werden in de loop van de zaterdag vrijgelaten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. 

Mensen die met hun smartphone beelden hebben gemaakt van de ongeregeldheden, wordt gevraagd die met de politie te delen. 

Ook in het stadion ongeregeldheden
Ook in het stadion vonden ongeregeldheden plaats.. Tientallen supporters betraden het veld en gooiden met borden. Volgens een politiewoordvoerder zijn deze fans veilig terug naar hun vak gegaan en is er niemand van hen aangehouden. 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.