Oversteken bij het Kruikenzeikersstoplicht: 'Ik moet wel meer naar het toilet nu' - Omroep Brabant

Oversteken bij het Kruikenzeikersstoplicht: 'Ik moet wel meer naar het toilet nu'

11 november 2018 om 17:26
Het allereerste Kruikenzeikersstoplicht aan het Piusplein in Tilburg.
Het allereerste Kruikenzeikersstoplicht aan het Piusplein in Tilburg.
"De stilstaande variant staat zijn kruik vol te zeiken. En als het licht dan op groen springt, neemt hij zijn kruik onder de arm en steekt hij over", aldus Marieke Vromans. De kunstenares ontwierp het speciale stoplicht in Tilburg. Het allereerste Kruikenzeikerstoplicht is te bewonderen op het Piusplein. Maar er zullen er gauw meer volgen.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Het stoplicht is een idee van Irene Vermeulen. Een jaar geleden stond de Tilburgse voor een kapot stoplicht te wachten. 

Bekijk de video en lees daarna verder.

Wachten op privacy instellingen...

Trotse zeiker
"Er was iets stuk aan het lichtje, waardoor het leek alsof het poppetje een kruikje vast had." Het mannetje leek volgens haar echt op een kruikenzeiker. "Ik dacht doen: waarom hebben we eigenlijk geen verkeerslicht met een kruikenzeiker? In Utrecht heb je bijvoorbeeld ook een Nijntje-stoplicht."

Het idee kwam uiteindelijk bij Marieke terecht en zij maakte het werkelijkheid. "Ik ben heel blij met het resultaat", vertelt de kunstenares trots. "Het is een eigenzinnige, trotse zeiker geworden."

Fundament van de stad
"Ik vind het echt een leuke vinding! Het hoort bij Tilburg", reageert een man. Hij heeft wel één nadeel ontdekt. "Ik moet meer naar het toilet denk ik, eerder ook."

Ook Marc Meeuwis, de directeur van Citymarketing Tilburg, is blij. "Het fundament van de stad in een stoplicht. Wat wil je nog meer?!" Veel voorbijgangers zijn het met de broer van Guus eens. "Als je zo'n mannetje ziet tijdens het oversteken, dan denk je opeens: hé, ik ben in Tilburg! Dat is wel heel leuk."

Een eigen Kruikenzeikersstoplicht
Er komen bij elf oversteekplaatsen in Tilburg Kruikenzeikerstoplichten. Wil je ook een Kruikenzeikerstoplicht in je straat? Dat kan. Per oversteekplaats is er 850 euro nodig. Iedereen kan ze aanvragen via Nie zèèke mar kèèke of via de website van Marieke Vromans. 

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...