Video

De troeteleik bij Ulvenhout krijgt prijs: 'Deze boom is een krijger en martelaar'

12 november 2018 om 09:26
nl
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft maandag de prijs voor de boom van het jaar in ontvangst genomen. Voor de mensen achter het aanmelden van de A58-eik is dat een ietwat dubbel moment. Terwijl de prijswinnende boom straalt in al zijn herfstkleuren, staat hij ook op de nominatie om gekapt te worden.
Profielfoto van Rob van Kaathoven
Geschreven door

Voor Mark Kohn betekent de boom veel. “Die boom ken ik al mijn hele leven. De boom zegt als het ware goede reis als je weggaat en welkom thuis als je terugkomt.” Kohn nomineerde daarom de A58-eik voor de ‘boom van het jaarverkiezing’.

Bekijk de video en lees daarna verder.

 

Er is veel te doen om de eik. Hij moet wijken voor de uitbreiding van de snelweg A58 en verplaatsen zou volgens eerdere berekeningen te duur zijn. “De boom vertelt het verhaal over de natuur en mensen die in botsing komen”, vertelt Kohn. “Iedereen noemt hem een troetelboom, maar het is meer een krijger. Eigenlijk meer een martelaar, met al die vrachtwagens die daar voorbij denderen. De boom blijft staan en houdt zijn rug recht.“

'Snelweg kan ook wat smaller'
Of de boom ook daadwerkelijk weg moet, is nog niet duidelijk. Er wordt opnieuw bekeken of er een andere manier is om de boom te verplaatsen. Als het aan Kohn ligt gaat de boom helemaal niet van zijn plek af. "De snelweg kan ook wat smaller daar."

De eik is nu in de race voor Europese boom van het jaar en Mark denkt dat de A58-eik ook kans maakt: “Het is niet de mooiste boom van Europa, maar het verhaal sluit heel erg aan bij de prijs.” Minister Van Nieuwenhuizen kreeg de prijs, als 'baas' van Rijkswaterstaat, dat op zijn beurt eigenaar is van de 'troeteleik'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.