Video

Zes aanhoudingen bij uit de hand gelopen Sinterklaasintocht: 'Meer arrestaties zullen volgen'

17 november 2018 om 17:11
nl
De politie heeft zes pro-Zwarte Pietbetogers aangehouden bij de uit de hand gelopen demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht in Eindhoven. Daar zal het volgens burgemeester John Jorritsma zeker niet bij blijven. "Neem maar van mij aan dat er nog meer mensen binnengehaald zullen worden."
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Jorritsma heeft geen goed woord over voor de 'hooligans' die de protesten van de tegenstanders van Zwarte Piet wilden verstoren. 'Buitensporig', noemt hij het geweld dat ze gebruikten. "Een aantal hooligans is zijn eigen feestje gaan vieren, terwijl de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zich keurig aan de regels heeft gehouden", zegt hij tegenover Omroep Brabant

Tegenreactie
Enkele tientallen leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet protesteerden bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. De gemeente was ervan op de hoogte dat er een tegenreactie zou komen. De bedoeling was dat een aantal mensen verkleed als Zwarte Piet en Sinterklaas met liederen de boel zou overstemmen. Volgens Jorritsma was dat 'ludiek' bedoeld.

Jorritsma zegt de intocht begon als 'een groot feest'. "Er waren duizenden, duizenden kinderen en ouders." Maar toen de Sint de Kanaaldijk passeerde richting het centrum, escaleerde het. "De groep hooligans werd steeds groter. Ze gingen zich agressiever gedragen, riepen beledigende spreekkoren en gooiden met eieren en bier. Ze provoceerden en schopten de politie. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang volhielden."

Wachten op privacy instellingen...

Camerabeelden
De burgemeester heeft met de politie en het Openbaar Ministerie besloten een strafrechtelijk onderzoek te starten. Onder meer camerabeelden worden daarvoor nagekeken. Jorritsma verwacht dat er meer aanhoudingen zullen volgen.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.