Wie gaat er rijden op nagebouwde Sherman-tank? 'Schieten hoeft hij niet te kunnen'

19 november 2018 om 18:25
Ferd Quik bij de nagemaakte Sherman tank (Foto: Erik Peeters)
Ferd Quik bij de nagemaakte Sherman tank (Foto: Erik Peeters)
Hij is nog lang niet af maar de contouren van een echte Sherman tank beginnen zich zo langzamerhand af te tekenen. "Straks niet van echt te onderscheiden". klinkt het zelfverzekerd uit de mond van Ferd Quik. Hij is één van de bouwers van de Sherman tank in de loods van de Stichting Decorbouw Groot Arsenaal in Bergen op Zoom. Het gevaarte krijgt volgend jaar een prominente rol bij de vijfenzeventigste herdenking van de bevrijding van de stad. Wie hem gaat besturen is nog niet bekend.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

"Alles wat je ziet, is gemaakt van hout en polyester maar het lijkt metaal. We hebben zelfs lasnaden nagemaakt om het zo realistisch mogelijk te maken, " legt Quik uit. De ervaren decorbouwer en alleskunner is bezig met het ontwerp van de rupsbanden. "Hij gaat er straks echt op rijden inderdaad. Wat had je anders verwacht? Het enige verschil met een echte tank is dat deze rupsbanden van kunststof zijn". 

Wachten op privacy instellingen...

 

Icoon van de bevrjding
De Sherman tanks hebben een speciale historische betekenis voor de stad. Ze werden bij de bevrijding van Bergen op Zoom gebruikt door de Canadezen die er als eersten de stad mee binnen reden. In Canada is het initiatief van de decorbouwers niet onopgemerkt gebleven. "Ze vinden het geweldig. Pas hadden we nog de echtgenote van de ambassadeur hier op bezoek. Ze was zwaar onder de indruk. Vooral omdat wij op deze manier onze waardering uitspreken voor wat zij voor ons gedaan hebben". 

Het bijzondere decorstuk moet in oktober volgend jaar klaar zijn. Het is de bedoeling dat de tank daarna meerdere jaren gebruikt kan worden bij herdenkingen. "We weten nog niet wie ermee gaat rijden. We moeten moeten nog iemand opleiden voor een tankchauffeursdiploma", lacht Quik. "Nee schieten hoeft hij niet te kunnen, een rijbewijs zou wel makkelijk zijn".

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...