Minister trekt portemonnee: A67 verbreed, extra geld N65 en tunnels in Rijen

23 november 2018 om 01:48
Archieffoto
Archieffoto
De snelweg A67 wordt tussen knooppunt Leenderheide en Geldrop verbreed van twee naar drie rijstroken. Het Rijk en de provincie hebben dit deze week met elkaar afgesproken, zo is vrijdag bekend geworden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Vanuit Brabant wordt al lang gepleit voor een aanpak van de A67. Op deze snelweg gebeuren veel ongelukken en staan er geregeld lange files. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat overwoog eerder dit jaar langere invoegstroken.

LEES OOK: Minister reageert op noodkreet over A67: langere invoegstroken worden onderzocht

Ook geld voor N65
Het Rijk en de provincie hebben ook besloten om samen 37 miljoen euro extra te investeren in de rijksweg N65 tussen Vught en Haaren.

Verder is overeenstemming bereikt over de ondertunneling van twee spoorwegovergangen in de gemeente Gilze en Rijen. Dat is nodig, omdat het aantal treinen tussen Breda en Tilburg de komende jaren zal groeien tot vijftien per uur. Om de dreigende overlast voor de kern van Rijen terug te dringen, is gekozen voor ondertunneling ter hoogte van de Vijf Eikenweg (N631) en de Julianastraat. In februari moet hierover meer bekend worden. Wethouder Rolph Dols is blij met het nieuws: "De realisatie van de twee tunnels is een flinke stap dichterbij gekomen. Dit geeft ons als gemeente de tijd om, samen met andere partners, de financiering rond februari rond te hebben."

LEES OOK: 'Mijn hart en ziel liggen in dit huis', 13 woningen moeten wijken voor aanleg spoortunnel in Rijen
Op spoorgebied zijn de partijen het ook eens geworden om van Eindhoven een internationaal knooppunt te maken.
LEES OOK: Met de trein naar Düsseldorf kan vanaf 2025 een stuk sneller

Provincie heeft nog wensen
Provinciebestuurder Christophe van der Maat is blij met de afspraken die zijn gemaakt, al is hij niet helemaal tevreden. “Natuurlijk heeft een gehele verbreding van de A67 tot aan Asten en misschien zelfs Venlo de voorkeur van de regio, maar die optie past nu niet in het beschikbare budget”, aldus Van der Maat.

De A67 zal op lange termijn dus worden verbreed tussen knooppunt Leenderheide en Geldrop. In de richting van Geldrop vanuit Eindhoven wordt een derde rijstrook toegevoegd. In de richting van Endhoven wordt de capaciteit uitgebreid door middel van een weefvak. Dit weefvak zorgt er voor dat verkeer vanaf de oprit Geldrop dat bij Leenderheide de A67 weer verlaat niet hoeft in te voegen tussen het overige verkeer. 

Intussen worden al kleinschalige  en vernieuwende maatregelen doorgevoerd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van pechhavens en het aanpassen van de bebording, zodat de weg beter zichtbaar is bij afritten. 

Alle kruispunten ongelijkvloers
Voor de N65 was al 108 miljoen euro uitgetrokken. Met de 37 miljoen euro die nu beschikbaar komt, kunnen alle kruispunten met verkeerslichten op deze weg door de gemeenten Haaren en Vught ongelijkvloers worden gemaakt. Verder is bepaald dat de weg in Vught half verdiept zal worden aangelegd.

Het Brabantse wegennet dreigt door de nu aangekondigde werkzaamheden op de A67 en de N65 en de reeds bekende projecten op de A2, A58 en A27 een bouwput te gaan worden. Met alle gevolgen van dien. Rijk, provincie en gemeente gaan samen een zogeheten Minder Hinder-programma opzetten om alle projecten goed op elkaar af te stemmen.

Andere plannen:

- Smartbus om openbaar vervoer tussen Breda-Gorinchem en Utrecht te verbeteren

- Buspilot op de A50 tussen Eindhoven en Nijmegen als eerste stap naar een aanpak van de toenemende drukte op deze snelweg

- Verbeteringen op snelweg A50 bij Ekkersweijer en A58 bij Tilburg-Reeshof om doorstroming te verbeteren

- Uitbreiding fietsfaciliteiten bij stations, Breda, Den Bosch, Deurne, Eindhoven en Gilze en Rijen, alsmede aanleg snelfietsroute Breda-Tilburg

- Binnen vijf jaar moeten er langs snelwegen honderden extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens komen

- Extra ondersteuning spooremplacement en spoorterminal bij Moerdijk, waardoor onder meer  overslag van goederen van vrachtwagens op treinen toe kan nemen

- Brabant krijgt van het Rijk bijna 2 miljoen om de verkeersveiligheid op de N-wegen aan te pakken

- Dijkversterking in Oost-Brabant (Oeffelt en Alphen)

Wachten op privacy instellingen...