Bewondering en lof voor Marco Kroon, behalve uit de politieke top dan

'S-HERTOGENBOSCH - Hij kreeg emmers stront over zich heen, drager van de militaire Willems-Orde Marco Kroon uit Den Bosch. Maar zijn kameraden bleven altijd vierkant achter hem staan. Dat bleek zaterdag overduidelijk bij de presentatie van zijn nieuwste boek, waarin hij vertelt over zijn gewelddadige ontvoering en verkrachting in Afghanistan. Bij de presentatie was niemand aanwezig van de politieke top van defensie, de mensen die hem naar Afghanistan stuurden.

Het schokkende verhaal van Kroon kwam deze week al uitgebreid naar buiten. Kroon (48) vertelt in zijn boek 'Kroongetuige' hoe hij in 2007 in Afghanistan alleen op een geheime missie was. Hij werd opgepakt door een groep mannen die hem spion noemden en hij werd verkracht. Na zijn vrijlating spoorde de Bosschenaar zijn belager op en schoot hij hem dood.


Kroon meldde pas in 2017 bij defensie dat er iets heftigs was gebeurd. In januari dit jaar kwam dat ook in het nieuws en er ontstond ophef en ongeloof over wat zijn 'spionagemissie' is gaan heten. Er kwam een onderzoek naar de daden van Kroon en er is ook getwijfeld over zijn uitlatingen, in politiek Den Haag. 

Gewelddadige tijd
Wat het extra lastig maakt is dat de verhalen niet te controleren zijn, omdat alleen Marco er bij was. Bovendien zijn ze staatsgeheim. Daar komt nog bij dat Kroon actief was in een ongewoon gewelddadige periode in Afghanistan, met veel Nederlandse doden. 

Lees ook: Marco Kroon, wat speelde er in Afghanistan toen hij daar was?

Uit het onderzoek kwam niks naar voren dat belastend was.  Deze zomer is daarom besloten majoor Kroon niet te vervolgen. Hij hoefde niet weg bij defensie.  

Steun van de generaal
Twijfels over zijn optreden waren er binnen defensie amper. Zaterdag werd die steun ook nog eens onderstreept door het optreden van de hoogste baas van de landmacht, luitenant-generaal Leo Beulen, die het eerste boek in ontvangst nam van de Ridder Militaire Willems-Orde uit Den Bosch. 

En dan zijn er nog de directe collega's van Kroon die in die tijd met hem werkten. Ze hebben een week geleden schriftelijk bevestigd wat Marco vertelt. De advocaten van Kroon hebben die verklaringen gekregen. Maar toch is openlijk eerherstel vanuit de politiek tot op heden uitgebleven. 

Bij de boekpresentatie was er dan ook ergernis over het feit dat er vanuit de Haagse politieke defensietop niemand aanwezig was. "Ik hoop dat de minister openlijk iets doet om hem te rehabiliteren. Dat zou hem toekomen," zei advocaat Geert-Jan Knoops tijdens en na de bijeenkomst samen met zijn collega en partner Carry Knoops-Hamburger. Marco Kroon zelf zegt dat het hem eigenlijk niet zo stoort.

 

 

Kroon mag niet alles vertellen over de gebeurtenissen in Afghanistan. Beide advocaten hebben het verhaal van Kroon dan ook vooraf gelezen en gescreend op eventuele staatsgeheimen, voordat het bij de drukker terecht kwam. Ook de inlichtingendienst MIVD keek naar verluidt mee. 

Kroon is als militair van het korps commandotroepen (KCT) uit Roosendaal diverse keren uitgezonden op missie. Tegenwoordig is hij actief binnen de krijgsmacht voor de veteranen. En hij heeft een eigen stichting opgezet: stichting heart.nl. Daarmee wil hij familieleden, partners en nabestaanden van veteranen ondersteunen die tussen wal en schip vallen. Een groot deel van de opbrengst van zijn boek -zijn derde alweer - gaat naar zijn stichting. 

 

 

 

 

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
MARCO KROON BOEKEN