Prodrive: de eerste grote tegenslag voor een megabedrijf op industrieterrein Ekkersrijt

SON - Het is het meest prominente en snelstgroeiende bedrijf op het Science Park in Son: technologiebedrijf Prodrive. Dit levert onderdelen voor de machines van chipmaker ASML, heeft een omzet van meer dan 200 miljoen euro en plannen om een grote vestiging te openen bij de Amerikaanse stad Boston. Op het Science Park heeft het technologiebedrijf meerdere panden en daar komt er ieder jaar wel een nieuwe bij. In één daarvan brak zaterdagochtend een verwoestende brand uit.

Het getroffen pand is een kantoorpand achter het hoofdgebouw waar ook productiewerk wordt gedaan. Sinds ruim een maand wordt er een glazen loopbrug gebouwd die dit hoofdgebouw verbindt met andere gebouwen. De loopbrug is niet getroffen door de brand. 

De brug bestaat uit twee verdiepingen: een verdieping voor mensen en een verdieping voor robots. Robotica is een van de dingen waar Prodrive in gespecialiseerd is, net als high-end computing en the internet of things. Het bedrijf ontwikkelt en produceert elektronica, mechanica en software.

Glazen loopbrug die de gebouwen van Prodrive verbindt. De brug is niet getroffen door de brand.

 

LEES OOK: Grote brand verwoest gebouw Prodrive, pand deels ingestort

Nummer 10 in top 100
En dat doet Prodrive op zo’n hoog niveau dat het bedrijf vorig jaar op nummer tien stond in de 'Maakindustrie 100'. Dat is een lijst met de honderd meest succesvolle maakbedrijven in Nederland. De bedrijven in de 'Maakindustrie 100' zijn vaak minder bekend dan grotere bedrijven zoals Philips en ASML, maar spelen minstens zo’n grote rol in onze economie, zeker in Brainport (Zuidoost-Brabant).

Prodrive heeft een belangrijke positie ten opzichte van alle andere hightechbedrijven in Brabant. Het technologiebedrijf groeit nog steeds ieder jaar flink. In 2020 verwacht het bedrijf een omzet van meer dan 400 miljoen euro. 

Groei naar het buitenland
Die groei wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat Prodrive gaat uitbreiden naar het buitenland. Op een voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis bij Boston wil het bedrijf een nieuwe vestiging openen. Inclusief een fabriek, een campus en kantoren. Daarnaast staat in het Chinese Suzhou een fabriek die een exacte kopie is van het nieuwe ‘cleanroomgebouw’ in Son. Het nieuwe cleanroomgebouw heeft zeven verdiepingen met laboratoria en productieruimtes.

Meer over dit onderwerp:
BRANDEN SON PRODRIVE