Video

Bewoners camping Zwarte Bergen starten petitie tegen arbeidsmigranten: 'We laten ons niet wegjagen'

3 december 2018 om 19:41
nl
Een petitie tegen de komst van honderden arbeidsmigranten naar camping De Zwarte Bergen in Luyksgestel staat volop in de belangstelling. Vanaf zaterdag 1 december kunnen mensen met bezwaren hun handtekening online zetten. Dat is in twee dagen tijd al bijna duizend keer gedaan.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Camping De Zwarte Bergen wordt verkocht en de nieuwe eigenaar wil er tijdelijk arbeidsmigranten plaatsen. Toen dat nieuws vorige week bekend werd, leidde dat tot onbegrip bij de inwoners van Luyksgestel. De gemeenteraad liet zijn onbehagen blijken en stelde de wethouder kritische vragen.

De aanstaande verkoop van de camping zorgt ook voor verontwaardiging onder de 291 standplaatshouders, van wie sommige al tientallen jaren een plekje hebben op De Zwarte Bergen. "We laten ons niet wegjagen", zegt standplaatshouder Piet Lepelaars. "We hebben met zijn allen besloten dat we hier blijven zitten."

Maikel Sprengers, initiatiefnemer van de petitie, vindt het jammer dat de huidige bewoners plaats moeten maken voor arbeidsmigranten. "Zoals het er nu uitziet, moeten de arbeidsmigranten na drie jaar weer weg. Dan staat het park leeg en daar is niemand bij gebaat."

Zorghotel
Er bestaan plannen om op langere termijn een zorghotel te bouwen op het terrein van De Zwarte Bergen. Sprengers is niet overtuigd of dat gaat lukken. "Er zal eerst een studie worden gedaan of zo'n zorghotel haalbaar is."

Op de camping zijn intussen al vijf units geplaatst om de eerste arbeidsmigranten te huisvesten. Maar daarmee is de verkoop nog geen voldongen feit aan het worden, menen Lepelaars en Sprengers. 

Rechtszaak
Hoewel de petitie al veel steunbetuigingen heeft gekregen, hebben zij nog een ijzer in het vuur. "Als ons protest geen gehoor vindt, dan spannen we een rechtszaak aan", zegt Lepelaars vastberaden. Het eerste verdriet over de verkoop van de camping is binnen enkele dagen omgeslagen in felle strijdlust.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.