Sluiting camping De Zwarte Bergen roept veel vragen op in Luyksgestel: 'Waarom zo'n haast?'

28 november 2018 om 01:33
nl
Er is al heel wat te doen geweest over de sluiting van De Zwarte Bergen in Luyksgestel. Binnen anderhalf tot drie jaar moeten alle recreanten de camping verlaten. Raadsleden hebben er een onbehaaglijk gevoel over en hadden daarom dinsdagavond veel kritische vragen voor de wethouder.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Die gingen onder meer over de snelheid waarmee alles gebeurt en het aantal arbeidsmigranten (300) die er straks komen te wonen. Ook willen de raadsleden weten wie er baat heeft bij deze ontwikkelingen en wie er iets aan gaat overhouden.  

Op die laatste vragen gaf wethouder Mathijs Kuijken geen concreet antwoord. Wel merkte hij op 'dat wij als gemeente geen invloed hebben op wat private partijen met elkaar afspreken'. 

Volgens Karel Theuws van GroenLinks-PvdA klopt dat niet. "De gemeente is echt wel een partij die overal bij betrokken wordt." Hij kan zich niet voorstellen dat het college geen zicht heeft op de inhoud van de koopovereenkomst. Ook 'de haast in het hele proces' zit hem dwars.  Theuws krijgt er 'een onplezierig gevoel' bij.  

Sonja Wagemans van Lokale Partij Bergeijk vraagt zich vooral af wie er baat heeft bij de plannen. "Welk belang wordt hier gediend? Het belang van de recreanten of de inwoners van Luyksgestel in ieder geval niet. En die van de arbeidsmigranten ook niet." Ze verbaast zich over de zakelijke houding van de wethouder. 

Wethouder Kuijken benadrukt dat hij beseft wat dit besluit betekent voor de campinggasten. "Het heeft gigantische impact. Dat begrijpen wij heel goed. Maar tegelijkertijd is het een stap vooruit voor de gemeente. Goede huisvesting van arbeidsmigranten kan een stap vooruit zijn voor Luyksgestel."

Of de huidige recreanten een financiële tegemoetkoming kunnen verwachten, is nog maar de vraag. Dat ligt volgens de wethouder niet bij de gemeente. "Dat is echt iets van de campingeigenaar. Maar wij zullen de ondernemer erop aanspreken dat hij op een goede manier met deze kampeerders omgaat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.