Video

Van Guus Meeuwis' markante villa staat alleen de voorgevel nog, maar ook die gaat tegen de vlakte

6 december 2018 om 11:27
nl
"Het huis dat we kochten heeft kieren, het tocht er." Dat is een zin uit het liedje Niemand van Guus Meeuwis. En tochten doet het momenteel ook in de markante villa aan de Bredaseweg die de zanger dit voorjaar kocht voor ruim een miljoen. Sterker nog, een sloopbedrijf leeft zich er momenteel uit. Vanaf de weg is te zien hoe de hele achterkant van de villa met de grond gelijk is gemaakt.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen-Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen-Oerlemans

Boompartijen, meerdere grote terrassen, zeven kamers en een wijnkelder, Guus Meeuwis betaalde een aardige duit voor de villa aan de Bredaseweg maar kreeg er dan ook een weelderig landgoed voor terug. Op dat landgoed stond sinds begin 1900 een villa, die in de jaren '50 flink werd uitgebouwd. Na die verbouwing stond er een vrijstaand pand van 260 vierkante meter, dat niet onderdeed voor de andere 'aardige optrekjes' in de buurt. Maar blijkbaar was het niet het droomhuis van Guus. Want vanaf de weg is te zien dat alleen de voorgevel nog overeind staat. En die gaat ook plat. 

Bekijk hoe de nu gesloopte villa eruitzag en lees verder

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Moderne nieuwbouw
Tom Daelman van de gemeente Tilburg laat weten dat de markante villa op geen enkele manier een beschermde of monumentale status had. "In zo'n geval is het aanvragen van een sloopvergunning genoeg. Dat is in september gebeurd en er was geen grond om die te weigeren. De heer Meeuwis wil er moderne nieuwbouw neerzetten." 

'Zulke huizen beter beschermen'
De Tilburgse omgevingscommissie, een onafhankelijk adviesorgaan, bekeek de nieuwbouwplannen van Guus Meeuwis en adviseert de gemeente Tilburg om grotere groepen vrijstaande huizen met een kwaliteit zoals die van de gesloopte villa te beschermen en daar beleid op te maken. De commissie schrijft: 'De sloop van niet beschermde objecten zal onomkeerbaar leiden tot een verlies van samenhang in dergelijke ensembles'.

Maar over de nieuwbouwplannen is de commissie vervolgens niet negatief. 'Deze zone van de Bredaseweg heeft de karakteristiek van villa's met statuur en allure in een lommerrijke omgeving. De commissie herkent in het voorstel een eigentijdse interpretatie van dat principe.' Wel moet Meeuwis op de kleur van de stenen letten, die moeten 'niet te zwart en te kil' zijn. 

Een concrete vergunningsaanvraag bij de gemeente zelf moet nog volgen. 

 

 

 

Kerstboom
In Omroep Brabant's programma Wakker! vertelde Guus donderdagochtend over zijn nieuwe liedje, een kerstplaat. Hij gaf aan dit weekend een kerstboom te gaan halen. Maar die kerstboom staat dit jaar duidelijk nog niet aan de Bredaseweg. Ook niet noodgedwongen in een tijdelijk chaletje op een vakantiepark overigens, aan woonruimte geen gebrek. Guus heeft met zijn Manon ook nog een huis in Amsterdam. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.