Verdachten van smokkel van ruim 4000 kilo cocaïne op vrije voeten vanwege 'persoonlijke belangen'

13 december 2018 om 19:36
nl
De rechtbank laat zaterdag drie verdachten in een grote cokezaak vrij vanwege 'persoonlijke belangen'. Ze worden verdacht van het importeren van ruim 4000 kilo cocaïne met bestemming Oosterhout. Dat was dit jaar de op één na grootste cokevangst in Brabant. Daarom is vrijlating opmerkelijk.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Ze zaten drie maanden in voorarrest, wat vrij kort is voor zo'n serieuze verdenking. Donderdag verschenen de drie verdachten voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank. 

Tussen de Colombiaanse bananen
Ze zouden 4019 kilo coke vanuit Colombia naar de haven van Antwerpen hebben laten verschepen,  verstopt in een partij bananen. Daar ontdekte de douane op 29 augustus met een scan de lading en bijna alles werd in stilte eruit gehaald. Totaalwaarde meer dan 100 miljoen euro. 

Een kleine hoeveelheid drugs ging door naar een loods aan de Wijsterd in Oosterhout. Stiekem gevolgd door de politie. Die greep daar eind augustus in, arresteerde vijf mensen en maakte de megavangst bekend.   

Oosterhouter, Marokkaan en Armeen
Drie verdachten zitten sinds de cokevangst in voorarrest. Ze waren donderdag alle drie op de eerste tussentijdse zitting.  

Het zijn de Oosterhoutse ondernemer Johan van G. (50) van wie de loods is.  De tweede verdachte is Nabil T. (22) uit Amsterdam. Hij was bij het uitpakken.  En dan is er nog Mushegh P. (38) uit Armenië maar nu woonachtig in België. Hij is directeur van een transportbedrijf en reed achter de container aan. Volgens het OM als verkenner, volgens eigen zeggen om zijn nieuwe chauffeur in de gaten te houden.

Video
Tijdens de rechtszaak donderdag, presenteerde het OM een deel van het bewijs. Dat bestaat onder meer uit videobeelden van de drie mannen die in de loods de container uitladen en iets lijken te zoeken. Geluidsopnames zijn mislukt. Veel meer bewijs zou er niet zijn. 

Hun advocaten vinden dat het bewijs ontbreekt voor drugsimport, zoals transacties of telefoontaps. Ze vroegen om vrijlating. Ze willen hun werk behouden, woonruimte, terug naar huis. De officier van justitie vond dat geen goed idee omdat het gaat om een ernstig verdenking. 

De rechtbank ging wel akkoord met vrijlating wegens persoonlijke belangen: zaterdag mogen ze naar huis. De familie van de Oosterhouter raakte in tranen nu ze hem onverwacht weer thuis hebben met kerst.  

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.