Pokdalige bedelaars, heren met hoge hoeden en een hoertje tijdens Dickensfestijn Drunen [FOTO'S]

DRUNEN - Alle beroemde personages van de Engelse schrijver Charles Dickens kwamen dit weekend tot leven bij het Dickensfestijn in Drunen. Alweer voor de veertiende keer werd de tijd teruggedraaid in het stadje. Rijke dames met ruisende rokken, pokdalige bedelaars, christmas carol singers en heren met hoge hoeden die door de straten flaneren, het evenement is een aaneenschakeling van straattheaterstukjes. Bekijk de fotoreportage.

"Lekker botje voor de hond?", vraagt de slagersvrouw terwijl ze met een enorm mes een stuk vlees te lijf gaat. Even verderop in het steegje zitten drie kinderen te bedelen met een pet in de hand. En weer een stukje verder trekt een hoertje een man uit het publiek met een grote glimlach op het gezicht een oud gebouw binnen.

Fotoreportage
Onze fotografe was ook bij het Dickensfestijn in Drunen en schoot sfeervolle plaatjes. De fotoserie is hier te bekijken.

Punch en gepofte kastanjes
Waar het publiek ook kijkt, overal word je getrakteerd op sfeervol straattheater. De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig geschilderde pandjes vormen het decor. Er is zelfs een kerkhof, waar een treurende weduwe boven het graf van John Dickens hangt, die in 1851 is gestorven. 

En om het geheel nog sfeervoller te maken, viel zondagmorgen de eerste sneeuw van dit najaar. Hoewel de temperatuur niet boven de twee graden uitkwam, zijn er veel bezoekers op de been. Hoogtepunt is de parade, waarbij alle personages door de hoofdstraat trokken, inclusief schaapskudde en en een stel kwieke ganzen.

 

Rijke meisjes
Veronique en Kathelijne uit Drunen, allebei 11 jaar oud, spelen twee rijke zusjes tijdens het Dickensfestijn. Ze hebben keurige vlechtjes in het haar en dragen lange, lichtblauwe rokken. "Ik zit op theaterles en vind het heel leuk en leerzaam om hieraan mee te doen", vertelt Kathelijne.

Veronique en Kathelijne zijn sjieke meisjes bij het Dickenfestijn (foto: Karin Kamp)"We hebben een script, waarin staat dat we de wasvrouwen die onze kleding wassen in de gaten moeten houden of ze dat wel goed doen. En we lachen de schoffies uit. Maar verder hebben we veel vrijheid en improviseren we volop. Onze moeders, niet onze echte, hoor!, lopen hier ook ergens rond. Volgend jaar zijn we er zeker weer bij!"