Advocaat uit Dongen handelde in wapens en drugs en krijgt drie jaar celstraf

17 december 2018 om 11:45
nl
Voormalig advocaat Bart V. (45) uit Dongen is veroordeeld tot drie jaar cel voor drugs- en wapenhandel. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. Het komt niet vaak voor dat een advocaat hiervoor wordt veroordeeld. V. was advocaat van 2001 tot begin 2018 toen hij uit na een schorsing uit het ambt werd gezet.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Volgens de rechtbank is het bewezen dat hij vijf keer drugs, wapens en munitie verkocht aan een undercoveragent. Hij deed dit ’met het grootste gemak’, zei de rechtbank. Bovendien maakte hij misbruik van zijn positie als advocaat. Zijn telefoon mag niet zomaar worden afgeluisterd. Hij had door zijn klanten ook de beschikking over een groot netwerk. Zoiets mag ‘nooit een dekmantel zijn'. Het vertrouwen in de rechtsstaat is hiermee geschaad. ‘Hij heeft opgetreden als makelaar in de onderwereld’, zo omschreef de rechtbank zijn gedrag. 

Eerst wiet, daarna wapens
De politie kwam de zaak op het spoor in 2016. De politie was toen bezig met een onderzoek naar een crimineel netwerk in Sint Willebrord waar ook medeverdachte Arie en zijn zoon Dennis in zaten. Er kwam een tip binnen dat er ook een advocaat bij betrokken was. 

Omdat ze er geen vinger achter het verhaal kregen, besloot de politie een undercover-agent in te zetten om te zien wat de mannen allemaal verkochten. Het begon met wiethandel. De undercover kocht in Breda in het voorjaar van 2017 een proefpakket wiet van 1 kilo en een maandje later 5 kilo wiet. 

Daarna gingen ze over op wapens en kogelpatronen.  Eerst een pistool en daarna nog eens drie pistolen en honderd patronen. Politiemedewerker 'AA-2293' was er bij en zorgde voor het kernbewijs.  Na de reeks undercoveracties pakte de politie de verdachten op.  

Uitlokking?
De advocaat van V. zei op de zitting, dat er sprake was van uitlokking door de agent maar de rechtbank vindt dat het initiatief voor de illegale handel steeds uit ging van V. zelf. 

 V. vertelde bij de politie dat hij vooral gedreven werd vanuit zijn alcohol- en drugsverslaving. Daarom kreeg hij van de rechter een grotere voorwaardelijke straf, als stok achter de deur. 12 maanden daarvan zijn voorwaardelijk. Het OM had ook 36 maanden geëist maar iets minder voorwaardelijk dan de rechter nu oplegt.  

De rechtbank heeft ook als voorwaarde opgelegd aan V. dat hij zich laat behandelen door een verslavingsinstelling. 

Nog meer verdachten gestraft
Arie van D. (71) ontkende bij de politie en rechter alle betrokkenheid en vertelde dat er niks crimineels gebeurde in zijn garage waar een hobby-café zit. 

Dennis van D. (32) bekende dat hij een wapen had verkocht maar zei dat hij met de rest niks te maken had. De rechtbank hecht meer waarde aan het verslag van de undercover-agent. Bovendien was Dennis er ook de andere keren bij. Dennis kreeg 15 maanden celstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.    

Dan was er nog medeverdachte Nico B. (71) uit Breda. Hij verklaarde dat hij er niks mee te maken had maar de rechtbank denkt dat ook hij in hennep handelde. Hij kreeg 4 maanden cel.  

Himmet P.  (43) uit Breda had een hennepdrogerij in Heesch met zestig kilo hennep. Hij handelde in hennep en had ook nog 26 kilo hasj in zijn huis en 1,8 kilo hennep in zijn auto. Hij kreeg 12 maanden cel.  

Dan was er ook nog medeverdachte Gerard K. (45) uit Sint Willebrord. Hij had 100 kogelpatronen in zijn woonkamer. Volgens de rechtbank moet hij daar van hebben geweten. Hij kreeg 50 uur taakstraf.  

Niemand van de verdachten was in de zaal bij de uitspraak. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.