Boeren lopen boos weg uit gesprek met minister over fosfaatrechten: 'We gaan een klacht indienen'

19 december 2018 om 11:58
nl
Boeren van actiegroep Innovatief uit de Knel zijn woensdagmorgen weggelopen uit een gesprek met Carola Schouten omdat ze het totaal niet eens zijn met de minister van Landbouw. De actiegroep gaat een klacht indienen bij de Europese Commissie over de manier waarop Nederland omgaat met de Europese regels rondom het fosfaatrechtenstelsel.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De minister bleek onlangs fosfaatrechten, die boeren nodig hebben voor hun koeien om de schadelijke uitstoot van mest te beperken, vergeven te hebben aan vleesveehouders. Dat steekt de melkveesector, want voor boeren die in deze branche werken zou geen ruimte meer zijn om fosfaatrechten uit te delen.

Het gesprek was bedoeld om alle cijfers over die vergeven fosfaatrechten nog eens op een rij te zetten. Naast vier leden van de actiegroep waren ook de minister, het CBS en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanwezig. Het overleg werd vorige week door Schouten toegezegd, nadat een grote groep boeren kwam protesteren bij een debat over het mestbeleid in de Tweede Kamer. 

Klacht
“We zijn het niet eens met de standpunten van de minister”, zegt voorman Henk Anthonissen uit Leende tegen Omroep Brabant kort nadat de groep uit het overleg stapte. “Zij blijft volhouden dat aan bepaalde vleesbedrijven fosfaatrechten mogen worden toegezegd, terwijl Europa zegt dat die rechten alleen zijn bedoeld voor melkveebedrijven. We gaan nu een klacht indienen bij de Europese Commissie over de manier waarop Nederland omgaat met de Europese regels rondom het fosfaatrechtenstelsel.”

Knelgevallen
Veel veehouderijen zijn in de financiële problemen gekomen door milieuregels die het ministerie van Landbouw vaststelde nadat er fors was geïnvesteerd in nieuwe stallen en koeien. Door die regels moesten boeren ineens afstand doen van een aantal koeien, omdat er anders via de mest te veel fosfaat werd uitgescheiden. Er zijn in Brabant en de rest van Nederland honderden van dit soort knelgevallen.

Het debat over het mestbeleid ging woensdagmiddag om vier uur verder. Verschillende partijen dienden in totaal 13 moties in. Over 2 van de 13 moties wordt morgen gestemd in de Tweede Kamer. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.