Video

Bewoners Baarle krijgen eigen dranghek om overlast vuurwerkklanten te beperken

20 december 2018 om 11:40
nl
Terwijl de vuurwerkwinkeltjes in Baarle-Hertog goede zaken doen, maken bewoners van de enclavegemeente zich grote zorgen over de duizenden klanten die voor de hardste knallers en mooiste vuurpijlen naar het dorp trekken. Om de overlast dit jaar de kop in te drukken kunnen inwoners nu bij de gemeente voor het eerst gratis hun eigen dranghek lenen.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

"De dranghekken zijn een initiatief van de Belgische gemeente, maar kunnen ook bij de gemeente Baarle-Nassau aangevraagd worden", zegt woordvoerder Jeroen Leemans. 

'Oprit is vuilbak en openbaar toilet'
"Met de hekken kunnen bewoners de opritten van hun huizen afsluiten en hun eigendommen beschermen." Inmiddels hebben vier bewoners in de Kapelstraat en Klokkenstraat in Baarle nu een tijdelijk privé-hek.

Wachten op privacy instellingen...

Voor Priscilla zijn de dranghekken niet voldoende. “Wij hebben er helaas niet zoveel aan. De mensen gaan namelijk op de dranghekken zitten of gooien er afval overheen. Dus ja.. het werkt niet.” Ze zou het liefst zien dat de vuurwerkwinkels naar een andere plek verhuizen."Mensen gebruiken je oprit als vuilbak of openbaar toilet. We hebben er gewoon ontzettend veel overlast van.”

Inzet verkeersregelaars
De gemeenten kwamen eerder deze maand al met een reeks maatregelen om de extra drukte in goede banen te leiden. Zo is er een gedeeltelijk parkeerverbod, is er eenrichtingsverkeer, worden verkeersregelaars ingezet en wordt zwerfvuil en wildplassen aangepakt.

Volgens Gijs ten Velde ligt het iets anders. Volgens de bedrijfsleider van ZENA Vuurwerk in Baarle-Hertog zet hij juist extra verkeersregelaars in en heeft hij een akker van een boer gehuurd zodat klanten er kunnen parkeren. “De gemeente belooft veel, maar in de praktijk geeft ze niet thuis. Zo zouden vuurwerkgroothandels in 2019 naar een bedrijventerrein verhuizen, maar dit wordt pas 2024. Bovendien valt het met de overlast wel mee, vraag het aan mijn buren. Het gaat slechts om een paar klagers.” 

Vuurwerkshow verboden
Voor de traditionele vuurwerkshow van de plaatselijke handelaars is desondanks dit jaar een stokje gestoken. Baarle-Hertog heeft de show op 31 december verboden. Baarle-Nassau heeft een vuurwerkvrije zone ingesteld.

Om de overlast nog verder in te dammen is de inzet van de Vlaamse en Nederlandse politie dit jaar verhoogd. Samen met Buitengewoon Opsporingsambtenaren houden ze een oogje in het zeil. De maatregelen gelden tot en met 31 december.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.