Video

Vooral groot vuurwerk in trek: 'Eén keer aansteken, twee minuten kijken'

28 december 2018 om 14:47
nl
Vuurwerkfans kunnen hun hart ophalen. De officiële verkoop van vuurwerk is vrijdag begonnen. Het is vooral een mannending, merkt onze verslaggever die onder meer in Baarle-Hertog en Teteringen is. Een vader-zoonmomentje om precies te zijn. Vooral het grote vuurwerk, het zogenoemde compound vuurwerk waarmee je je eigen vuurwerkshow creëert, is in trek dit jaar. "Voor 299 euro, zes tot zeven minuten plezier. En je bent het mannetje in de straat."
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het gaat dan boxen met vuurwerk die met lonten zijn verbonden met elkaar. “Eén keer aansteken en twee minuten kijken”, legt vuurwerkverkoper Gijs ten Velde uit. “Helemaal hip."

Wachten op privacy instellingen...

In Baarle-Hertog is het vrijdag een drukte van belang. “Het is hier goedkoper, zwaarder en het hele jaar door open. Dat trekt Nederlanders”, weet Gijs. De vele vuurwerkkopers zorgen in de enclavegemeente niet alleen voor omzet, maar ook voor (verkeers)overlast. Verkeersregelaars moeten een en ander daarom in goede banen leiden. 

Voor het eerst hebben inwoners van Baarle-Hertog dranghekken kunnen lenen zodat ze de opritten van hun huizen af kunnen sluiten. Volgens een bewoner gaat het dit jaar beter dan andere jaren. De overlast is volgens hem minder. Zeker nu er een speciaal parkeerterrein is aangelegd voor vuurwerkkopers.

Wachten op privacy instellingen...

Gemiddeld wordt dit jaar volgens vuurwerkverkoper Gijs door klanten ruim honderd euro besteed aan vuurwerk. "De recessie is echt voorbij", zegt hij. Je hebt echter altijd baas boven baas. Zo treft onze verslaggever iemand uit Dordrecht die net voor zeshonderd euro aan vuurwerk heeft gekocht.

Mooier dan bij de buren
Een jongen uit Den Haag geeft aan juist naar Baarle-Hertog te komen voor het knalvuurwerk. "Dit is het echte leven", glundert hij. Hij kijkt er al twee maanden naar uit om het vuurwerk te kopen. En vrijdag is het dus zover. 

"We kopen geen bergen vuurwerk, maar wel mooi vuurwerk", vertellen een vader en zoon op hun beurt. "En juist daarom komen we hierheen." Want natuurlijk moet het bij ons wel mooier zijn dan bij de buren, beamen ze.

Recordomzet
Melvin van Oosterhout, vuurwerkverkoper in Teteringen, verwacht dit jaar een recordomzet. "Mensen hebben weer zin in vuurwerk", zegt hij. En dat merken ze in de winkel waar ze fietsen verkopen en deze dagen dus vooral vuurwerk. 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.