Vier F-16's keren vanuit IS-gebied terug naar Volkel

2 januari 2019 om 06:41
nl
Vier van de zes Nederlandse F-16's die zijn ingezet tegen de strijd tegen terreurgroep IS keren woensdagmiddag terug naar vliegbasis Volkel. De toestellen vliegen vanuit Jordanië terug naar Nederland. Jordanië was bijna drie jaar lang hun uitvalbasis voor de luchtoorlog boven Irak en Syrië.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Vier F-16's worden rond halfvier verwacht op vliegbasis Volkel. De bemanning wordt door onder meer opgewacht door de commandant van de Luchtmacht en de baas van de Nederlandse missie. Op de terugkeer van de F-16's komen naar verwachting ook veel vliegtuigspotters en andere belangstellenden af. Twee andere F-16-toestellen vliegen door naar Leeuwarden. 

De 150 man personeel die de F-16's en hun piloten in de lucht hielden, volgt later deze week.

Nederland droeg met vier gevechtsvliegtuigen en twee reservetoestellen bij aan de strijd tegen de moslimextremisten, die inmiddels op zijn eind loopt. Op oudejaarsdag voerden ze hun laatste missies uit.

Opvolger F-35
Het was voorlopig de laatste grote missie voor de F-16's. Dit jaar staan de toestellen klaar voor de NAVO en worden ze ingezet voor de bewaking van het luchtruim boven de Benelux. In de loop van dit jaar volgt training met de opvolger van de F-16: de Lockheed Martin F-35, ook bekend als JSF.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.