Illegale hondenhandelaar in Hapert kreeg terecht dwangsom van gemeente, vindt Raad van State

2 januari 2019 om 10:56
nl
De gemeente Bladel heeft terecht een dwangsom opgelegd aan het echtpaar, dat al jaren in Hapert honden fokt. Volgens burgemeester en wethouders passen hun activiteiten niet binnen het bestemmingsplan en is er dus sprake van een illegale fokkerij. De Raad van State heeft B en W van Bladel woensdag gelijk gegeven.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Tijdens controles op het bewuste perceel aan de Ganzestraat, in 2016, waren zulke overtredingen geconstateerd dat de gemeente van mening was dat de hondenfokkerij helemaal moet stoppen. De eigenaar van het bedrijf was het hier niet mee eens en stapte naar de rechtbank, die hem ongelijk gaf. Daarna ging hij in beroep bij de Raad van State en die heeft nu bepaald dat de gemeente Bladel de dwangsom mag opleggen. 

Gemeente gaat controleren

Voordat de gemeente overgaat tot het opleggen van een dwangsom, gaat ze eerst controleren of er op de genoemde locatie nog honden worden gehouden en/of verhandeld. Dit is sinds 2016 niet meer nagegaan. Mocht dit toch (weer) het geval zijn, dan gaat dat het echtpaar per hond 15.000 euro kosten. Sjors Verouden, de juridisch adviseur van de gemeente, spreekt van een ‘goed overwogen’ uitspraak, waarbij de gemeente op alle punten gelijk heeft gekregen.

Hij zegt dat de gemeente ‘erg blij’ is dat alle argumenten die de puppyhandelaren hebben aangevoerd, terzijde zijn geschoven. De gemeente Bladel ziet nu ook mogelijkheden in een andere zaak tegen het echtpaar, die later dit jaar dient bij de Raad van State. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.