Video

Vrijwilligers 'Ons Keetje' woedend over vernielingen en brengen beelden van daders naar de politie

2 januari 2019 om 19:49
nl
Het was opnieuw raak tijdens oudejaarsnacht: Ons Keetje van de Karen Weening Speeltuin in Tilburg werd vernield. Twee jaar geleden gebeurde hetzelfde. De schade was toen 6000 euro. Deze keer valt dat bedrag waarschijnlijk een stuk hoger uit. De vrijwilligers worden er moedeloos van. Ze snappen niet waarom juist een vrijwilligersinitiatief voor de buurt het doelwit is.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Het is een trieste aanblik bij de speeltuin in de Tilburgse Kruidenbuurt. "Het is puur vandalisme, mensen weten wat we betekenen voor de buurt. Dit kan niet doelgericht zijn", vertelt een geëmotioneerde Gerard van der Made. Hoofdschuddend loopt hij door de deuropening waar het vuurwerk binnen is gegooid. Een rubberen mat heeft vlam gevat. De muren zitten onder het roet en overal hangen zwarte rubberdraden.

Dat de vandalen erop uit waren zoveel mogelijk schade aan te richten, blijkt wel uit het feit dat ze zoveel mogelijk apparaten kapot geslagen hebben. De vriezer, het oventje, het koffiezetapparaat, de stereo, de kassa, zo'n beetje alles wat kapot kan, is vernield. Van der Made schat de schade op minstens 5000 euro maar is bang dat het eerder tegen de 10.000 euro loopt. "Een gespecialiseerd bedrijf zal het moeten schoonmaken en schilderen door al dat roet."

Bewakingsbeelden
Na de vernielingen van twee jaar geleden zijn er camera's opgehangen aan de ontmoetingsruimte van de speeltuin. "De daders staan erop en eentje zelfs goed herkenbaar", zegt vrijwilligster Anita van der Made. Ze is nog steeds heel boos maar ook strijdbaar. "We gaan die beelden inleveren bij de politie en ik hoop dat we ze pakken." Dat er beelden zijn, is een geluk bij een ongeluk te noemen. De vandalen hebben namelijk tijdens de vernielingen bewust de camera's uitgeschakeld.

Wachten op privacy instellingen...

Hoewel de inboedel verzekerd is, is de frustratie bij de vrijwilligers van de Karen Weening Speeltuin enorm. "We moeten er enorm aan trekken om alles voor de opening van de speeltuin weer in orde te krijgen", zegt Gerard van der Made. Toch heeft hij goede hoop dat in maart of april de ontmoetingsruimte en het terrasje gewoon open kunnen. "Gezinnen uit de buurt, vooral die met een kleine beurs, moeten hier gewoon weer lekker kunnen spelen, zitten een een ijsje kunnen kopen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.