Kassière Jumbo helpt bij overval: twee jaar cel geëist

8 januari 2019 om 14:40
nl
Een kassière van een Jumbo-filiaal in Eindhoven moet een celstraf van twee jaar krijgen, omdat ze in juli 2017 betrokken zou zijn geweest bij een gewapende overval op de supermarkt waar ze toen werkte. De officier van justitie bij de rechtbank in Den Bosch heeft dit dinsdag geëist.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ook zou de verdachte een ex-collega een schadevergoeding van vijfduizend euro moeten betalen. Die vrouw lijdt nog steeds onder de psychische gevolgen van de overval.

Bij de overval op de Jumbo aan het Nederlandplein werd ruim 14.000 euro aan biljetten en muntgeld buit gemaakt. Het geld werd door de Eindhovense, al dan niet gedwongen, uit een kluis gehaald en overhandigd aan een van de daders. Zij was die avond leidinggevende en was volgens justitie ‘heel erg behulpzaam’ bij het delict. Zelf ontkent ze alle betrokkenheid.

'Niks mee te maken'
De verdachte, die volgens een verklaring van haar school een respectvolle en goed presterende studente is, zegt dat ze werd vastgepakt en bedreigd met een mes. “Ik heb er niks mee te maken, wist ook niet hoeveel geld er lag. Wat gebeurt hier nu, dacht ik. Ik heb alleen gedaan wat ze me vroegen”, zo verklaarde de 19-jarige vrouw tijdens de rechtszaak.

De overval werd gepleegd door twee personen, die rond kwart voor negen met een scooter de winkel waren binnen gereden. Ze bedreigden het personeel, onder wie de Eindhovense, en klanten met een mes en dwongen hen op de grond te gaan liggen. Ondertussen was de scooter tussen de schuifdeuren geplaatst. Nadat de buit vanuit een winkelwagen was overgeladen in de scooter en de kassière de daders nog een tas aanbood, omdat een zak met geld was gescheurd, gingen ze er vandoor. Het duo is nog spoorloos. Er raakte niemand gewond bij de overval op de Jumbo-vestiging aan het Nederlandplein in Eindhoven.

Kritiek op inzet informant

Tijdens het politie-onderzoek werd een informant ingeschakeld om meer aan de weet te komen over het mogelijke aandeel van de verdachte. Ze zat toen in voorarrest. Haar advocate, mr Marieke van de Laar, zette hier vraagtekens bij. Zij bepleitte vrijspraak en mocht het toch tot een veroordeling komen, dan stelde ze een werkstraf voor. Van de Laar miste ook de onderbouwing voor de hoogte van de schadevergoeding. Haar cliënte reageerde uiterlijk onbewogen op de strafeis. Ze toonde wel emoties toen ze van de rechter het laatste woord kreeg en herhaalde dat ze geen rol heeft gespeeld bij de overval. Ook is ze bang dat haar opleiding gevaar loopt wanneer ze de cel in moet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.