Karel ontwierp meer dan honderd carnavalswagens: 'Ik schrok er zelf van' - Omroep Brabant

Karel ontwierp meer dan honderd carnavalswagens: 'Ik schrok er zelf van'

8 januari 2019 om 20:55
nl
Het was even schrikken toen hij de optelsom maakte. Karel Schrooyen (68) uit Wouw ontwerpt carnavalswagens en dit jaar staat de teller op 105. “Dan heb ik de kleine wagens nog niet eens meegeteld.”
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De eerste wagen die hij maakte, kan hij zich nog goed herinneren. Karel pakt een wat vergeelde foto uit een vervallen album. “Twaalf jaar oud was ik”, lacht hij, wijzend naar een foto uit 1962. Het thema: het REM-eiland. Dat was een platform in de Noordzee, waarvandaan commerciële televisie uitgezonden werd. “Ik schaam me er een beetje voor. Zo simpel en primitief.”  

Concurrentie
De ontwerper weet niet van stoppen. Hij ging voor vijf verenigingen aan de slag. “Soms ontwerp ik wagens van concurrerende bouwclubs in het dorp”, lacht hij. Zijn creaties gaan de grens over: ook in België rijden wagens van zijn hand rond. Hij maakte van zijn hobby zijn werk en startte een ontwerpstudio. 

 

Wachten op privacy instellingen...


Kou
Karel is inmiddels met pensioen, maar het ontwerpen voor bouwclubs gaat door. Nog steeds geniet hij van elke wagen. “Het is heerlijk om met de bouwers samen te werken. Na maanden bouwen in een koude loods, zie je jouw ontwerp in het echt. Dat is echt geweldig.” 

En ook het publiek geeft hem een kick. “Duizenden mensen kijken naar zo’n optocht. Het applaus is een warm bad. Dat is brandstof om weer door te gaan.” De wagen voor het komende seizoen staat al klaar. “Deze wagen is opgebouwd uit vijftig tinten rood en groen. Ook zitten er vijftig gezegden in verwerkt”, vertelt hij met een glimlach. “Op dit ontwerp ben ik heel trots.”

Wanneer hij zijn stiften definitief neerlegt? “Geen idee, voorlopig vind ik het nog veel te leuk om te stoppen. Ik kan het moeilijk loslaten.”

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.