Bloed, Zweet & Zand: na pechdag volgt (alweer) een nacht doorhalen voor Team de Rooy

AREQUIPA - Een nachtje doorhalen, het hoort erbij in de Dakar Rally. Toen de trucks van Team de Rooy woensdagavond pas laat aankwamen in het bivak én er een hoop technische problemen waren geweest, wisten de monteurs al hoe laat het was. Tot vlak voor de start zijn ze blijven sleutelen. In Bloed, Zweet en Zand keken we met de monteurs mee.De taken zijn verdeeld
Aan iedere rallytruck zijn een aantal specifieke monteurs toegewezen. Die monteurs hebben allerlei specifieke taken. De een loopt de truck na op schade, de ander vervangt de banden, enzovoorts. Omdat donderdag de marathonetappe begint en er donderdagavond geen assitentie is in het bivak, wordt er uit voorzorg extra onderhoud gepleegd en worden extra onderdelen vervangen.

De monteurs die overdag in de rallytruck zitten, werken gewoon mee. Sterker nog: Darek Rodewald, de monteur van Gerard de Rooy, heeft de hele nacht doorgewerkt. Zonder slaap stapt hij donderdagochtend weer in de rallytruck. "Het hoort erbij, dat is de Dakar."

Precies op tijd klaar
Om zeven uur 's ochtends is (eindelijk) het meeste werk gedaan. Het team zit samen aan tafel, een aantal monteurs drinkt met slaperige ogen een bak koffie. Voor de coureurs komt er weer een lange en zware dag aan. De monteurs mogen gaan genieten van een aantal welverdiende uren slaap.

ZIE OOK: Dakar-coureurs na rampdag weer onderweg in Peru [LIVEBLOG]

Snelle assistent of niet?
In deze aflevering van Bloed, Zweet en Zand praten we verder met Maurik van den den Heuvel over zijn rol als snelle assistent. Wat houdt dat nou precies in?

Check voor al het Dakar-nieuws onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.