Team de Rooy heeft goede Dakar-dag, teleurstellingen voor Janus van Kasteren en Wesley Pittens

11 januari 2019 om 15:58
nl
Bij Team de Rooy kijken ze waarschijnlijk met een goed gevoel terug op het tweede deel van de marathon, de vijfde etappe van de Dakar Rally 2019. De drie Brabantse truckers deden het goed op weg naar Arequipa, Gerard de Rooy steeg door zijn prestatie een plek in het algemeen klassement. Grote verliezer was Janus van Kasteren, na twee topdagen stond hij nu lange tijd naast zijn in een greppel liggende truck. Hij verloor meerdere uren. Erik van Loon eindigde bij de auto's op een twaalfde plaats.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Woensdag was een rampdag, donderdag volgde een betere maar nog steeds niet zo'n goede dag. Over de vrijdag kan Team de Rooy tevreden zijn. Vanwege de weersomstandigheden - er was door de mist nog weinig zicht - nam de organisatie het besluit de etappe te stoppen bij WP8 op kilometer 425. Op dat punt had Maurik van den Heuvel de beste tijd van de Brabanders, hij noteerde een vierde tijd op 6.26 van Nikolaev. De Rooy was 23 seconden langzamer, goed voor een vijfde tijd. Ton van Genugten had op 10.10 van de Rus een zevende tijd op WP8.

Janus van Kasteren maakte twee dagen een hele goede indruk, maar etappe vijf zal hij snel willen vergeten. Bij het eerste meetpunt was er nog niets aan de hand, maar daarna ging het snel mis. Zijn truck kwam in de greppel te liggen en het duurde heel erg lang voor de coureur uit Veldhoven weer in zijn truck zat om de etappe te vervolgen. Bij het laatste meetpunt waar Van Kasteren voorbij kwam - tot middernacht Nederlandse tijd - had hij een achterstand van ruim vier uur. 

Wachten op privacy instellingen...

Van Loon
De hele dag reed Van Loon rond de dertiende plaats. Soms zat hij qua tijd iets lager, soms iets hoger. Uiteindelijk kwam hij - net als de eerste etappe van de marathon - als twaalfde over de finish. Na de negentiende, vijftiende en zeventigste plaats in de eerste drie etappes een evenaring van zijn beste resultaat deze Dakar.

Van Loon was de enige Brabander aan het stuur van een Dakar-auto. Michiel Becx staakte zijn Dakar-rally donderdag. Hij sluit zondag weer aan, dan mogen de auto's en trucks die in de eerste week zijn uitgevallen weer instromen. Al doet Becx dan niet meer mee om de prijzen. Wouter Rosegaar, navigator van Harry Hunt, kan tevreden zijn. Met de Engelsman eindigde hij als zesde in de vijfde etappe, wat ze op een zevende plaats brengt in het algemeen klassement.

Uitval Pittens
Wesley Pittens was bezig aan een mooi Dakar-debuut. Dat kwam vrijdag echter abrupt ten einde. De man uit Vorstenbosch kwam hard ten val. Zelf bleef hij ongedeerd, maar zijn motor kreeg hij niet meer aan de praat. In tegenstelling tot Becx is het voor Pittens, als nummer 39 van het algemeen klassement bij de start van etappe 5 beste Nederlander, definitief klaar. Bij de motoren is er geen kans om op zondag buiten het klassement weer in te stromen.

Wachten op privacy instellingen...

Paul Spierings was met een 39ste plaats de best geklasseerde Brabander. Voor Edwin Straver (47), Mark Tielemans (58), Sjors van Heertum (83), Herwin Hopmans (93) en Marcel Snijders (94).

Tijdens de vierde etappe hielden we een liveblog bij, waar lezers elkaar ook hielpen met vragen en info. Hieronder is de liveblog terug te lezen.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.