Video

Gerard de Rooy opnieuw de snelste: 'Moeten hopen dat er iets met Kamaz gebeurt'

14 januari 2019 om 22:28
nl
Gerard de Rooy was tijdens etappe zeven de snelste. De trucker uit Son had nog net wat sneller kunnen zijn, maar moest na een uur een sanitaire stop maken. "Ik moest echt plassen, na 100 kilometer kon ik het echt niet meer ophouden dus moesten we even stoppen."
Geschreven door

De plaspauze had geen negatief effect op zijn tijden. De Rooy won maandag namelijk met overmacht en zit nu de nummer twee in het klassement, Dmitry Sotnikov, op de hielen. "Het waren vandaag mooie, maar moeilijke duinen", zegt De Rooy direct na afloop. "We hebben niet te veel geriskeerd vandaag, maar we vielen één keer bijna."

Drie De Rooy-trucks in de kopgroep
De etappe van dinsdag is de zogenoemde Super Ica. De snelste motoren, auto's en trucks starten dan door elkaar. Pas uren later starten de overige trucks. Team de Rooy zit met drie trucks in de 'kopgroep', concurrent Nikolaev zit daar als enige Kamaz. Dat overtal hoopt Gerard de Rooy uit te buiten. "Dat zal mijn voordeel zijn. Federico en Maurik zullen moeten helpen dat ik geen tijd verlies."

We spraken Gerard de Rooy twee keer: eerst bij de finish, toen de uitslag nog niet bekend was. En nog een keer in het bivak, toen hij wist dat hij ruim had gewonnen. Tekst gaat verder onder de video's.

 

Tranen bij Paul Spierings
Ondanks dat hij de beste Brabantse motorrijder van de dag werd, waren er toch tranen na afloop bij Paul Spierings. De coureur vertelde dat zijn moeder vandaag jarig zou zijn, ware het niet dat zij in juli is overleden. "Ja, dan komt dat in een keer eruit", zegt Spierings. "Ik heb heel de dag mijn gemak kunnen houden en nu komt de ontlading eruit. Maar als het goed is, is mijn vader hier zometeen."

Bekijk hieronder de reactie van Spierings, maar ook van Edwin Straver en Sjors van Heertum. Tekst gaat verder onder de video.


Hulpdienst Herwin Hopmans
Het was dus een bewogen dag voor de Brabantse motorrijders. Zo ook voor Herwin Hopmans. De coureur uit Langenboom heeft tijdens deze zevende etappe verschillende motors opgeraapt en verschillende coureurs geholpen. "Ik was vandaag de hulpdienst", zegt Hopmans daar zelf over. "Voor mij was het eigenlijk verder wel een goede dag. Ik heb mijn eigen ding gedaan en met Mirjam Pol gereden, die had mij gisteren geholpen. Zij viel daarna twee keer en toen heb ik haar dus geholpen." 

Ook maakte Hopmans en Pol nog wat anders mee. "Er was een coureur zwaar gecrasht en dus hebben we hem ook geholpen, de hulpdiensten ingeschakeld en meegeholpen om de brancard in de helikopter te krijgen."


Met gescheurde kruisbanden op weg naar de finish
Marcel Snijders in een echte doorzetter. Sinds de marathonetappe rijdt hij met gescheurde kruisbanden. Maar aan opgeven moet de kistrijder niet denken. "Ik zit goed in m'n vel. Ik heb zoiets: als ik deze dag gehaald heb, dan komt het wel goed."


Geen last meer van storingen
Onze verslaggevers in het bivak spraken ook nog met Team de Rooy-coureurs Ton van Genugten en Maurik van den Heuvel. Die waren allebei blij dat ze -eindelijk- verlost lijken te zijn van motorstoringen.

 

Check voor alles over de Dakar Rally onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.