Fikse strafeisen voor smokkelen van 3800 kilo cocaïne naar Breda

15 januari 2019 om 14:23
nl
De officier van justitie heeft celstraffen van negen en zes jaar geëist tegen twee mannen die met een enorm drugstransport naar Breda te maken zouden hebben. Opmerkelijk is ook dat de verdachten van de fruitimporteur een gepeperde rekening kregen. Voor de bananen.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De 3800 kilo coke kwam in september 2017 aan in de haven van Antwerpen. In totaal zaten er  3397 pakketten in de container, verstopt onder de bananen. Straatwaarde: 100 miljoen euro. 

De Antwerpse douane ontdekte alles en haalde het er grotendeels uit. 500 gram lieten ze zitten, als bewijs. Al werd in Breda nog een vergeten blok van een kilo gevonden. 

De chauffeur, Quirinus K. (41) uit Roosendaal, zei later bij de politie dat hij wist dat er drugs zaten in de container die hij moest ophalen. "Want anders hoef ik niet in zo’n loodsje te lossen”. Maar hij wist niet dat het zoveel was. Tegen hem eiste het OM negen jaar cel. 

.De andere verdachte Cemil S. (57) zorgde voor een loods in Breda waar de container naar toe kon. De Oosterhouter wist dat er  'iets niet klopte', en dacht dat het misschien om gestolen waar ging. Maar het is niet duidelijk geworden of hij wist dat het om drugs ging. Daarom viel de eis van de officier van justitie lager uit: zes jaar. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wie het coketransport heeft georganiseerd is nooit duidelijk geworden. 

Rekening voor de bananen
Na de vondst van de coke heeft de fruitimporteur uit Ridderkerk die de bananen had besteld, zich beklaagd over het feit dat de bananen nu onverkoopbaar zijn. Het bedrijf heeft daarom bij de twee mannen een schadeclaim ingediend. 

De ondernemer wil ruim 15.000 euro van het tweetal voor onder meer de transportkosten en de opruimingskosten van de bananen. Het OM vroeg dinsdag aan de rechtbank om die schadeclaim goed te keuren omdat die voldoende onderbouwd is.

Landelijk
De zaak werd in Zwolle behandeld, omdat het landelijk parket van het OM kiest voor rechtbanken waar plek is. En in dit geval was dat in Zwolle. Dat gebeurt bij meer 'Brabantse 'cokesmokkelzaken. 

Op 29 januari komt de rechtbank in Zwolle met een uitspraak. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.