Video

Gerard de Rooy moet hopen op wonder tijdens laatste etappe, ruw einde aan Dakar voor Mark Tielemans

16 januari 2019 om 22:06
nl
Ook tijdens etappe negen is het Gerard de Rooy niet gelukt om te stijgen in het klassement. De trucker uit Son bezet nu, met nog één etappe te gaan, de derde plaats in het klassement met meer dan een uur achterstand op de leider in het klassement. Er zal een wonder moeten gebeuren, wil De Rooy als winnaar uit de strijd komen.
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Het was een weinig enerverende etappe, dit keer. De Russische leiders namen logischerwijs geen risico en maakte geen opzichtige fouten. Gerard de Rooy verloor onderweg door allerlei problemen een halfuur.

Tekst gaat verder onder de video.

Matige prestaties Team De Rooy
Daarmee is de achterstand van De Rooy in het klassement alleen maar groter geworden. Het verschil met klassementsleider Eduard Nikolaev is nu ruim anderhalf uur. Als er geen bizarre dingen gebeuren in de laatste etappe, is de derde plek voor Gerard de Rooy het hoogst haalbare. 

Teamgenoot Maurik van den Heuvel had een redelijke dag en werd zesde. Ton van Genugten had wederom een pechdag. Hij verloor, vooral door een kapotte versnellingsbak, meer dan vier uur. De laatste Brabantse trucker, Janus van Kasteren uit Veldhoven, staat stil met een kapotte motor. Hij moet de nacht vermoedelijk in de woestijn doorbrengen.

Toch geen top 10 voor Erik van Loon
Bij de auto’s had Erik van Loon eindelijk weer eens een goede dag. De coureur uit Eersel was dinsdag nog ‘naar de klote’, maar zorgde er vandaag voor dat hij een goede etappe reed. Van Loon wil nog graag een top tien-klassering bereiken, maar ook vandaag lukte hem dat niet. Hij zette de negende tijd neer, maar kreeg twee uur straftijd en werd daardoor als 36e geklasseerd.

Bij de motorcoureurs was opnieuw Paul Spierings de beste Brabander. Hij werd 21e. Hij werd gevolgd door Edwin Straver en Mark Tielemans die respectievelijk 25e en 36e werden. Sjors van Heertum (50), Herwin Hopmans (51) en Marcel Snijders (67) maken het lijstje met Brabanders compleet. 

Trieste aftocht Tielemans
Mark Tielemans reed de etappe uit, maar in het bivak kwam vervolgens op tragische wijze een einde aan zijn Dakar-rally. De debutant was tijdens de negende etappe gevallen. Na afloop bleek dat hij tien ribben en z'n heup heeft gebroken. Ook zit er vocht tussen zijn long en ribben. Tielemans is per helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis in Lima. Dit betekent een ruw einde van de rally voor de de nummer één van het kistklassement. 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Check voor alles over Dakar onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.