Video

Apetrots op Tiësto: 'Vijftig, dat geloof je zelf toch niet'

16 januari 2019 om 19:52
nl
"Wordt hij echt vijftig? Ik schat hem hooguit een jaar of 36." Aan het woord is een bewoonster van de Bredase wijk Tuinzigt. De buurt waar Tijs Verwest, alias Tiësto, is geboren en getogen. Ze zijn er nog steeds apetrots op 'hun' Tijs die als dj al jaren bij de absolute wereldtop hoort en donderdag zijn 50ste verjaardag viert.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

"Het is een heel gewone, aardige gast. Vroeger heb ik hem weleens 25 gulden geleend. Die moet ik trouwens nog terugkrijgen. Volgens mij kan hij het tegenwoordig wel missen", klinkt het lachend uit de mond van een leeftijdgenoot van Tijs. Maar de oud-buurtgenoot koestert geen wrok. "Welnee, gefeliciteerd Tijs!"

Gulle gever
In buurtcentrum De Nieuwe Meidoorn zit een groepje wijkbewoners aan de koffie. Als de naam Tiësto valt, veren ze meteen op. "We hadden het net over hem. Hij wordt vijftig, geweldig toch. Kijk hier in de hal hangt een cheque van 15.000 euro die we van hem hebben gekregen", zegt oud-vrijwilligster Jeanette Janssen (63).

Het geld is bedoeld voor jeugdactiviteiten in de wijk. Jeanette: "Hier wordt met respect over Tijs gesproken. Ik bedoel Tiësto, een wereldster en die komt hier gewoon uit Tuinzigt, een achterstandswijk in Breda. Ik ben hartstikke trots op hem en ook trots op Tuinzigt natuurlijk."

Bij het winkelcentrum in de wijk parkeert ondertussen een jonge vrouw haar scooter. Of ze weet wie er Abraham ziet. "Tiësto toch? Ik heb het gelezen. Je ziet het niet aan hem af. Waarschijnlijk is het de muziek die hem jong houdt. Zelf ben ik er niet zo van. Geef mij maar Nederlandstalig. Maar toch van harte Tijs, vanuit je oude buurtje in Breda."   

Onze verslaggever Ronald Sträter heeft met Tijs in een flat in het centrum van Breda gewoond. Tijs was nog niet de succesvolle Tiësto en Ronald was toen nog niet te spreken over zijn muziek. "Als ik over de galerij liep hoorde ik zijn muziek omdat zijn raam open stond. Dan stak ik mijn hoofd naar binnen en vroeg ik wanneer hij nou eens een vak ging leren. Haha."


Discipline
Voor het geheim van Tiësto's eeuwige jeugd gaan we langs bij de DJ-school in Breda. Directeur Dave Hipke vertelt: "Vijftig is maar een getal, het zijn gelukkig geen beats per minute. Wat Tijs heel goed doet, is op tijd zijn rust nemen. Hij zorgt goed voor zichzelf en hij kan daarom nog jaren mee. Gelukkig zit er geen uiterste houdbaarheidsdatum aan dj's. Zeker niet bij deze legende in de muziekindustrie."

"Vijftig is toch het nieuwe dertig? Of was het nou veertig?", Jeanette in het wijkcentrum is er nog over uit. Laten wij het er maar op houden dat de duvel oud is. Tiësto, ouwe reus of jonge god, van harte!  App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!