Video

Gerard de Rooy heeft geen vertrouwen meer in Dakar-winst: 'We moeten blij zijn met plek drie'

16 januari 2019 om 21:53
nl
Gerard de Rooy had nog een kleine kans om Dakar te winnen, maar die kansen zijn nu gedaald tot het nulpunt. De trucker uit Son moet in de laatste etappe meer dan een uur goed maken op Eduard Nikolaev, maar De Rooy heeft daar zelf een hard hoofd in. "Dat gaat niet meer gebeuren."
Geschreven door

 

Oververhitte motor
De Rooy ging tot de helft van de negende etappe goed, zo zegt hij zelf na afloop. "Maar daarna hadden we geen vermogen meer doordat de motor zo'n 115 graden was, dat is veel te heet. Je kunt het wel vervangen, maar dat zou nog meer tijd hebben gekost." Een halfuur verloor De Rooy op de Kamaz van Eduard Nikolaev en daardoor lijkt de laatste etappe in de Dakar-rally slechts een formaliteit. 

Zelf is De Rooy daar duidelijk over. Hij heeft geen vertrouwen meer in een Dakar-winst. "Dat gaat niet meer gebeuren. We moeten nu blij zijn met de derde plek en kijken hoe de andere het er morgen van af brengen. Maar Federico Villagra en Ton van Genugten hadden vandaag ook problemen, dus dit is geen topdag."

De Rooy moest zelf direct na de etappe 'even afkoelen' en was niet beschikbaar voor een interview. "Dat heb je wel eens", zegt de trucker ruim een uur na de etappe. "Ik had even genoeg, geen zin."

Van den Heuvel heeft genoeg duinen gehad
Maurik van den Heuvel werd zesde, tijdens een opnieuw pittige etappe, zo ervoer hij zelf. "Het was warm, benauwd. Ik heb wel genoeg zand gehad nu. Het begint zo echt een sloperij te worden. Het is maar goed dat de organisatie dit niet voor veertien dagen had." Van den Heuvel had af en toe moeite met de duinen. "Navigeren was moeilijk, want het waren linke duinen. Op een gegeven moment waren we ook op een plek waar je geen vlakte meer zag door het zonlicht, ik weet niet waar we toen heen reden."


Ton van Genugten reed alweer zonder voorruit
Het begint bijna normaal te worden: alweer kwam Ton van Genugten zonder voorruit in het bivak aan. Maar er zat nog meer tegen voor de trucker uit Son: hij kwam vast te zitten in een veld vol fesh-fesh. "Monteur Bernhard en navigator Peter stapten uit en die zaten meteen tot aan hun sjaak in de fesh-fesh'."

Daarmee is het lijstje met pech nog niet klaar. Omdat de voorruit eruit lag werd de fesh-fesh de cabine in geblazen en was ademhalen een tijdje vrijwel onmogelijk. En tot overmaat van ramp hield de versnellingsbak er honderd kilometer voor het einde mee op. Pas vlak voor het donker was Van Genugten bij de finish. "Deze valt wel heel erg tegen."

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.