Video

In deze onopgeloste Brabantse zaken zoeken rechercheurs jouw hulp

17 januari 2019 om 08:35
nl
Wegens succes geprolongeerd: de ‘coldcasekalender’ van de politie. De kalender met 52 onopgeloste, vaak fameuze politiezaken is toe aan de derde editie. Meerdere Brabantse zaken komen (opnieuw) aan bod, waaronder het babylijkje van Den Bosch en de sinds 1987 onopgeloste moord op Sjef Delahaije op een trefpunt voor homoseksuele mannen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

In totaal staan er zeven Brabantse zaken op de kalender. Als jouw tip tot het oplossen van een coldcasezaak leidt, kun je in aanmerking komen voor een beloning. Die beloning verschilt per zaak en hangt af van de ernst van het delict. Op alle Brabantse zaken staat een beloning van 15.000 euro. Meer informatie daarover kun je vinden op de site van de politie.

Moord op Tamara Plehn in Berghem
Dit is de meeste recente Brabantse zaak op de kalender. Op 28 maart 2013 wordt de 30-jarige Tamara Plehn in de gang van haar flat doodgeschoten. De moordenaar wordt nooit gevonden. Wel worden meerdere personen aangehouden, maar het leidt allemaal tot weinig

Wachten op privacy instellingen...

 

Later vertelt haar advocaat tegen de krant dat Plehn een tijd nauw heeft samengewerkt met de politie. Ze speelde informatie door over haar ex en anderen, die volgens justitie lid zijn van een criminele organisatie. Volgens justitie is het rechercheteam dat de moord onderzocht nooit aanwijzingen tegengekomen dat Plehn als infiltrant werkte. 

Moord op Marja Nijholt in Oss
De dag na oud en nieuw, 2013. Marja Nijholt (48) uit Enschede wordt dood gevonden in een voortuin aan de Berghemseweg in Oss. Iemand stak haar dood, maar het moordwapen is nooit gevonden. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

In de 'eenzame' uren voor haar dood spreekt Nijholt voorbijgangers aan. Ze roept om hulp en zegt dat ze op de vlucht is en vreest voor haar leven. In zowel Bureau Brabant als Opsporing Verzocht toont de politie beelden van een geschrokken Nijholt, die met haar rolkoffer door Oss en Berghem loopt. 

Moord op Abdeljabber Tebbaa in Tilburg
Toegesnelde hulpdiensten gaan halverwege 2007 naar een brand in de Capucijnenstraat in Tilburg, onwetend dat binnen het lichaam van de 41-jarige Abdeljabber Tebbaa ligt. Hij is door een misdrijf om het leven gebracht. Tebbaa was een bekende in de drugsscene, zowel vanwege gebruik als het handelen erin. 

Vondst onbekende man in Best
Aan de rand van een bos in Best ligt een man in een droge sloot, langs het zandpad Venweg. Hij is door wurging om het leven gekomen en al enkele maanden dood. Het zandpad loopt naast de Ncb-weg langs het Wilhelminakanaal. De man is gehuld in merkkleding en draagt onder meer een broek van het merk Versace en wijnrode sokken.

Babylijkje in het water in Den Bosch
Medewerkers van de NS doen een wel heel lugubere vondst eind januari 1994: een babylijkje drijft onder het spoorwegviaduct in het water.

Het jongetje lijkt levend geboren te zijn en is in een plastic tas van de V&D gestopt. Het nieuws houdt de provincie in zijn greep, maar de moeder of een verdachte wordt niet gevonden. Overigens zou er jaren later in 2007 weer een baby in een plastic tas gevonden worden in Den Bosch: dan langs de oever van recreatieplas Engelermeer.  Die zaak werd vorig jaar opgenomen in de coldcasekalender

Verdwijning Theo van den Oetelaar uit Oosterhout
Van Den Oetelaar verdwijnt in oktober 1992. Hij vertrekt van huis in een grijze Toyota die een paar weken later leeg werd teruggevonden op het NS-station in Breda. De zaak wordt niet opgelost en het onderzoek wordt in 1993 beëindigd. Zestien jaar later wordt de zaak heropend, maar zonder succes.

Wachten op privacy instellingen...

Moord op Sjef Delahaije in Breda
De oudste zaak op de kalender, uit 1987. Op een parkeerplaats bij het Bredase restaurant De Kloek, een plek die dan vooral bekendstaat als ‘homo-ontmoetingsplek’, wordt Sjef Delahaije gevonden in zijn auto. De 42-jarige Belg is doodgeschoten. Er volgt een arrestatie van een man uit Sint Willebrord, maar de vrijlating volgt niet veel later.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.