Vakbonden roepen op tot staking personeel chipmachinefabriek ASML in Veldhoven

17 januari 2019 om 15:00
nl
De vakbonden hebben donderdag medewerkers van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven opgeroepen om vrijdagochtend het werk neer te leggen. Het rommelt al maandenlang in de metaalsector, waar ook ASML bij hoort, tussen bonden en werkgevers over een nieuwe cao. De stakingsactie bij het Veldhovense bedrijf moet die druk verder opvoeren.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Vorige maand waren er al twee werkonderbrekingen bij ASML en deden medewerkers mee aan een gezamenlijke staking van Brabantse en Limburgse metaalbedrijven in het Klokgebouw in Eindhoven

Korte termijn
De vakbonden hebben de stakingsoproep aan het personeel heel bewust pas laat bekend gemaakt. Door deze korte termijn wordt het voor ASML lastiger om naar de rechter te stappen om de staking te laten verbieden. Vorige week verbood de rechter in Maastricht nog een staking bij VDL Nedcar in Born, omdat deze autofabriek maar één klant heeft, BMW, die te veel zou worden geschaad door de actie. De vakbonden zijn het niet eens met afweging van de rechter en zijn daarom naar het gerechtshof in Den Bosch gestapt voor een spoedappèl.

De stakers bij ASML verzamelen zich vrijdagochtend vanaf 9 uur in het Techniekhuys aan de Run in Veldhoven. De vakbonden rekenen op honderden deelnemers.

Generatiepact
De vakbonden willen een cao met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent en goede regelingen om werk en privé te kunnen combineren. Onderdeel van de eisen is ook een generatiepact, zodat meer jongeren een vaste baan krijgen en oudere werknemers gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens, Scania en Ardagh.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.