Video

Efteling past Carnaval Festival aan, kroeshaar en neusringen kunnen niet meer

30 januari 2019 om 10:21
nl
Sprookjespark De Efteling gaat enkele omstreden Afrikaanse en Aziatische stereotypen in de populaire attractie Carnaval Festival aanpassen. De Efteling heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Vanaf maart ondergaat de 35 jaar oude 'rode neuzen show' een grote onderhoudsbeurt. De poppen krijgen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld, zo laat het attractiepark woensdag weten. Poppen krijgen bijvoorbeeld traditionele Afrikaanse klederdracht in plaats van neusringen en kroeshaar. 

Racisme

In het verleden was er ophef over het vermeende racistische en kwetsende karakter van twee attracties in de Efteling: Carnaval Festival en Monsieur Cannibale. De Efteling kreeg daarover klachten, vooral van internationale bezoekers. Een actiegroep eiste dat de kwetsende clichés moesten worden weggehaald.

De Efteling benadrukt dat de aanpassingen op eigen initiatief gebeuren en dat Carnaval Festival herkenbaar blijft. "Het blijft een vrolijke rit om de wereld", zegt directeur Fons Jurgens.

Attractie gesloten

Voor het grote onderhoud gaat Carnaval Festival drie maanden dicht, van 4 maart tot en met 31 mei. In totaal krijgen honderd van de 275 poppen van de show een opknapbeurt. Verder krijgt de techniek een update en krijgt de attractie energiezuinige verlichting.

De operatie kost bij elkaar drie miljoen euro. Aanpassingen aan Monsieur Cannibale staan nog niet gepland, maar worden zeker overwogen zodra de attractie onderhoud nodig heeft, aldus een woordvoerder.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.