Video

Vergeet zonneparken en windmolens, we gaan lekker vliegeren

31 januari 2019 om 18:11
nl
Hou je van vliegeren en heb je toevallig een stukje grond over van zo’n één hectare, dan is dit je kans. De tech-startup Kitepower zoekt ruimte in onder meer West-Brabant om hun energievlieger verder te ontwikkelen. Oosterhouter Erik van Heijningen van het bedrijf heeft serieuze plannen om zijn vlieger naar grotere hoogte te brengen.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Van Heijningen heeft inmiddels contact gehad met de gemeente Drimmelen om te kijken wat de mogelijkheden zijn. “Er is hier veel meer ruimte dan in de Randstad. Ik fiets hier vaak in de omgeving. Het zou fantastisch zijn om dat hier voor elkaar te krijgen.”

Alternatief
Kitepower is een nieuwe vorm van duurzame energie die wordt opgewekt met een enorme vlieger van tachtig vierkante meter. Wanneer de vlieger stijgt, drijft de lier een dynamo aan in het grondstation. In principe blijft de vlieger continu in de lucht. Ze stijgt en daalt daarbij telkens tussen de 100 en 450 meter. 

De stroom die op deze manier wordt opgewekt, is genoeg voor zo’n 150 huishoudens. In tegenstelling tot windmolens, is de vlieger nauwelijks te zien of te horen en heeft ze geen slagschaduw. 

Bekijk de video en lees daarna verder.

“We zouden in eerste instantie graag een locatie willen hebben voor een jaar. Het liefst landbouwgrond zonder snel- of spoorwegen in de buurt. Het stuk grond is vooral bedoeld voor duurtesten”, legt Van Heijningen uit. Het bedrijf heeft al een testlocatie in Zuid-Holland. Hier wordt nu vooral de software getest. 

Dat Van Heijningen zijn oog heeft laten vallen op de gemeente Drimmelen is niet helemaal toevallig. De gemeenteraad ging vorig jaar akkoord met de aanleg van 150 hectare zonnevelden. 

Zuinig op grond

Een gemiste kans volgens de Oosterhouter: “We hebben alle landbouwgrond in de toekomst hard nodig. Daar ga je toch geen zonnepanelen op leggen. Plaats ze op daken van huizen of fabrieken. 150 hectare, dat zijn 230 voetbalvelden. Wij vragen maar één klein voetbalveldje. Bovendien kunnen de koeien gewoon blijven grazen.”

Volgende maand presenteert Kitepower haar plan bij de gemeente Drimmelen. Een woordvoerder laat weten dat ze in principe enthousiast zijn. Maar eerst willen ze meer weten over de details. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.