Wouter rijdt de hele nacht in zijn strooiwagen: ‘Je moet altijd klaarstaan’

1 februari 2019 om 11:10
nl
Midden in de nacht ging de telefoon van strooier Wouter van Sundert. Hij moest onverwacht aan het werk. Tot diep in de ochtend maakte hij de Bredase wegen schoon. “Geweldig om anderen te kunnen helpen.”
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Glimlachend zit hij achter het stuur van zijn ‘bakbeest’. Met een druk op de knop gaat de sneeuwschuiver naar beneden. Na negen uur werken, ziet hij er nog opvallend fris uit. “Koffie en worstenbrood in de pauzes, dat is het belangrijkst”, lacht hij. “Dit doen we natuurlijk maar een tiental dagen per jaar. Heerlijk dat we weer mogen.” 

Vrijheid
Aan motivatie heeft hij geen gebrek. “We gaan door totdat alles schoon is. Half werk doen we niet”, zegt hij, terwijl de sneeuw metershoog naast zijn schuiver omhoog spuit “Dit werk geeft je vrijheid. Het belangrijkste is dat je anderen helpt om veilig thuis te komen.”

Bekijk hier een stuk van Wouters rit en lees verder.

Wachten op privacy instellingen...


Je zou verwachten dat weggebruikers dolblij zijn dat de weg schoon wordt gemaakt. Toch wordt Wouter regelmatig gehinderd. Ook nu parkeert een bestuurder vlak voor zijn schuiver. “Ze kijken nergens naar. Sommigen zien ons alleen maar als last. Maar zonder ons liggen alle wagens tegen elkaar aan.”

400 ton
In totaal vertrekken vanuit het Pekelpaleis in Breda 54 strooiwagens. Alleen al voor de gemeente Breda was zeker 400 ton strooizout nodig. Dan zijn de snelwegen nog niets eens meegerekend. De strooiers pakten 600 kilometer rijweg en 250 kilometer fietspad in hun stad aan.  

LEES OOK: Wakker in een witte wereld [FOTO'S]

Tegen het eind van de ochtendspits zat het werk van Wouter en zijn collega's erop. “Zo, nu kunnen we eindelijk gaan slapen.”

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.